Kunci ambulans hilang, lelaki kena serangan jantung gagal diselamatkan


London : Seorang lelaki berusia 87 tahun terkena serangan jantung di Derbyshire golf pavilion . Saat itulah bantuan paramedik tiba untuk membantu . Namun , nyawa pesakit tak dapat diselamatkan setelah kru East Midlands Ambulance ( EMAS ) kehilangan kunci kereta ambulans .

Menurut Laporan NHS, lelaki tua itu akhirnya meninggal dunia kerana pegawai perubatan tak boleh membawa pesakit ke hospital akibat kehilangan kunci ambulans . Kakitangan sebenarnya sudah berusaha menolong pesakit di tempat kejadian, namun nyawa pesakit gagal selamatkan .

Seperti diberitakan BBC , Ahad ( 24/11/2013 ) , belum jelas sama ada hilangnya kunci yang menjadi faktor utama kematian lelaki tersebut . EMAS juga enggan mengulas tetapi berkata NHS Britain berusaha meningkatkan perkhidmatan

Ini merupakan satu daripada lapan insiden yang dilakukan EMAS . Memang dalam sehari saja , Emas mendapat 2,000 panggilan kecemasan . Dan kini , EMAS sedang berusaha meningkatkan perkhidmatan , termasuk masa respons untuk panggilan kecemasan , pengendalian aduan , dan keselamatan pesakit .

Sumber: liputan6.com

No comments:

Post a Comment