Berapa usia terbaik untuk membangun bisnes?

New York : Benarkah memulakan perniagaan di usia muda lebih banyak peluang berjaya berbanding di usia separuh abad atau tua? Kajian membuktikan tidak demikian. Dan jawapannya bukan seperti yang disangka orang selama ini bahawa usia 25 tahun tepat untuk memulakan perniagaan.

Jadi usia berapa sebaiknya seseorang memulakan membina syarikat? Soalan ini menjadi perdebatan dengan dua sisi iaitu usia dan tujuan utama hidup.

Dalam perbincangan di Quora, soalan tersebut telah menarik banyak perhatian. Soalan ini timbul pada Ogos lalu , ada soalan dari penanya tanpa nama , "Apa rancangan orang di Silicon Valley ketika berusia 35 tahun, dan berada di puncak kedudukan?

Ada ungkapan hidup di Silicon Valley akan berakhir pada " usia 35 tahun", kecuali anda mendapat kedudukan paling atas. Lalu apa yang orang lakukan ketika berada di usia 35 tahun? Demikian dipetik Inc , Ahad ( 17/11/2013 ) .

Sejumlah nama terkenal mulai dari pengusaha dan programmer berusia 35 tahun yang telah berjaya memberikan komen. Di antara mereka ada pengasas Wikipedia s Jimmy Wales , Michael Arrington pemilik TechCrunch s , Netflix s Reed Hastings, Craiglist s Craig Newmark , dan Zipcar s Robin Chase .

Pengusaha ini masing- masing berusia 35,37 dan 42 tahun. Saat mereka mendirikan syarikat , berdasarkan data Kaufman Foundation, rata- rata usia mereka di usia 39 tahun, dan dua kali lebih banyak mereka lebih tua dari 50 tahun.

Sementara itu, usia antara 24-35 tahun dinilai mempunyai risiko yang lebih buruk berdasarkan masa. Menurut kajian American Express, kira-kira 16 % yang memulakan perniagaan ketika habis sekolah, dan jumlah ini menurun menjadi 12% pada 2007.

Soalan kembali ditujukan kepada Quora . Bagaimana orang yang berkumpul dalam komuniti teknologi memastikan bahawa kejayaan yang tidak biasa pada usia sangat awal adalah bukan hal yang keliru dalam norma ?

Jadi sebenarnya tak perlu risau soal usia saat ingin membina perniagaan. Bagaimanapun usia hanyalah deretan angka , bukan faktor utama yang menentukan kejayaan membina usaha.

Sumber: liputan6.com


No comments:

Post a Comment