Nama pelik dan panjanggggg

Malam tdi dah xde apa benda nak buat aku merayau-rayau la kat rumah Auntie Wiki. belek punya belek terjumpa la dgn satu artikel yg agak menarik juga la.

ia adalah mengenai nama2 tempat yg terpanjang di dunia nih.

nama2nya dah lah pelik2...nak sebut dah satu hal pulak. boleh tergeliat lidah dibuatnya..panjang woooooo hohoho

aku sure boleh memberi kecederaan parah kpd otak klu nak hafal nama2 nih huhuhuu

ok meh tengok tempat2 tu...klu ada duit lebih buleh gi sana


Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (85 letters)
lokasi: North Island, New Zealand

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (57 letters)
lokasi: Anglesey, Wales, UK

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (45 letters)
lokasi: Massachusetts, US

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein (44 letters)
lokasi: South Africa

√Ąteritsiputeritsipuolilautatsij√§nk√§ (35 letters)
lokasi: Lapland, Finland
aku dah tanya Lebai Google gambar tempat nih tapi takde. so, aku letak jelah pic awek aku nih


hahahaha amacam....buleh tak korang sebut nama2 tu.

itu adalah yg lima terpanjang la. nak tahu lebih2 korang gi la lawat2 rumah Auntie Wiki tu

ni alamat dia

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_long_place_names

31 comments:

  1. Nama orang kita yang paling panjang adalah ' Long ''..

    ReplyDelete
  2. aku cume tahu sebut si arnold tue susahbetulnakeja nama dia hehehehehhee

    ReplyDelete
  3. nape gambar awek ko tue xde pun dia kaca lappy aku? awek mana ko letak niee? awek NYAH kee?? hahahahaha

    ReplyDelete
  4. SAHROM:

    arnold susahnakeja tu pon buleh memeningkn kepala gak nk nyebutnya

    ReplyDelete
  5. RELEVAN:

    xleh nk kata apa lgi lah...long mmg panjang hhaha

    ReplyDelete
  6. HUSZ:

    laaa awek aku la si musang tu...dia malu kot nk tunjuk muka kt lappy ko tu ahahaha

    ReplyDelete
  7. Siapalah yg cipta nama tu memang hebat sebab boleh diterima-pakai hingga kini....

    ReplyDelete
  8. kt malaysia, kalu x silap ada sek tamil kat perak pegang rekod nama plg panjang

    ReplyDelete
  9. yela tueee redza oiiiiiiiii....selagi xde muke..selagi tu aku xtau sape awek ko tuee..hahahahhaahhahaa

    ReplyDelete
  10. KAKZAKIE:

    betul tu kak..punyalah panjang...agaknya sebulan kot dok pk nama2 tu...

    ReplyDelete
  11. ANIES:

    yeke...mesti berbelit-belit nak sebut tu

    ReplyDelete
  12. ish! ntah apa2 nama2 ni.. ntah2 diorang pun tak leh nak sebut...

    Red, cuba ko carik the shortest place names lak...

    ReplyDelete
  13. nama jer panjang..tapi org tak sebut pun nama tu panjang2...sebut yg depan jer..tul tak..? :)

    apa la relevannya letak nama panjang2 cam gini kan..? huhu...;)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    BLOGGING..SAMPAI BILA ??

    ReplyDelete
  14. panjang2 gitu nak watpe ek ?? menbazir space jew nak tulis panjang2 kehkeh ;p


    belum sebut agy,, tersasul2 tergeliat lidah,, hee

    awek mane tu seksi ?? mate xnmpak plak

    ReplyDelete
  15. Aduhai... tak sanggup nak sebut nama nama tempat tu...


    Fakta Menarik Tahun 2011

    ReplyDelete
  16. SB:

    aku pon rasa camtu gak...seksa jiwa raga nk sebut nk hafal toksah ckp la

    ko lah buat entri tu...malas aku huhuh

    ReplyDelete
  17. NABILAH:

    hahaha sapelah yg gile tu nk sebut nama panjang2..buat sakit mulut je

    ReplyDelete
  18. CEROI:

    org yg bgi nama tu pon gile gak gamaknya hahah

    ReplyDelete
  19. SOPHIE:

    xyah sebutlah phie...sakit mulut tu hahaha

    tu awek transformers

    ReplyDelete
  20. MIECYBER:

    ahahah xyah sebut...xde pekdah pon heheh

    ReplyDelete
  21. wooo.panjang gile name.mmg tgeliat lah lidah aku bc ni

    ReplyDelete
  22. berbelit nak nyebut..pastu org yg nak tulis tu btul ke die tak tertinggal satu hurup pun?

    ape la omputeh nih bagi name panjang2 susah nk sebut..haishhh

    ReplyDelete
  23. hee,, try sebut satu jew tadi,, haha,, punye concentrate nak sebut,,, haha XD

    transformer ? kehkeh ;p

    ReplyDelete
  24. AINA:

    bgus gak klu ko baca...buat senaman lidah hahaha

    ReplyDelete
  25. DILLA ADY:

    klu tertinggal pon xde org perasan agaknya

    org putih mmg...cri publisiti je tu huhuh

    ReplyDelete
  26. SOPHIE:

    buleh sebut ke x? ke dh tercabut lidah tu heheh

    iye..transformers..megan fox lah tu :D

    ReplyDelete
  27. auntie wiki..???haha..sory..ni 1st time dgr..jakunnye sy..aiyakk ^^

    ReplyDelete
  28. auntie wiki tu sy je yg tau...org len pon xtau hahaha

    ReplyDelete
  29. kalau dah tercabut tak lei pasang balik laa,, sian r phie T_T

    ReplyDelete