Kerap lakukan seks oral dan french kiss, wanita ini kena kanser mulut

Victoria Workman (Foto: Mirror)

Awalnya Victoria Workman (51) mengabaikan bengkak pada mulut dan testis suaminya. Kini ia menyesal kerana terlalu lama tidak peduli pada perubahan tersebut . Rupanya Victoria kena kanser yang mengancam nyawa setelah gemar melakukan seks oral dan french kiss dengan suaminya. Diduga kegiatan seks itu tidak memperhatikan kebersihan.

Victoria baru tahu gumpalan di balik lidahnya adalah kanser yang berbahaya. "Saya fikir itu hanya radang tekak biasa , dan pasti akan menghilang sendiri ," tutur Victoria , yang hidup bersama suaminya , Gareth (54) , di Kingston, Britain. Demikian dikutip dari Mirror, Sabtu ( 16/11/2013 ) .

Ibu Victoria lantas memaksanya berjumpa doktor . Yang mengejutkan, menurut Victoria , doktor berkata padanya, " Dasar wanita ****! Kenapa dibiarkan saja? Kenapa baru ke doktor sekarang?" .

Jean- Pierre Jeannon , perunding pakar bedah kepala dan leher di London Bridge Hospital , berkata kelenjar yang tumbuh pada kanser berbeza dengan sakit tekak biasa. Gumpalan sel kanser yang terus tumbuh cenderung tidak terasa sakit dan diam di satu tempat.

Jun tahun ini, Victoria menjalani MRI dan biopsi . Dari sini ia mengetahui telah mengidap kanser mulut tahap dua , yang disebabkan oleh HPV . Disyaki virus ini ia dapat dari seks oral dan french kiss. Namun Victoria beruntung , virus kanser belum merebak ke bahagian tubuhnya yang lain . Ia pun menjalani segala macam terapi dan rawatan, dan kini telah sihat kembali.

"Saya kehilangan 60 peratus deria perasa saya . Mulut saya menjadi sangat kering, dan membuat saya tidak boleh memakan makanan- makanan kegemaran saya: roti , cake , daging, dan coklat. Pesan saya , periksa langit - langit mulut , lidah , bahagian bawah lidah , hingga dinding dalam pipi anda . Bila terasa ada yang berbeza, jangan tunda untuk periksakan diri ke doktor , " pungkas Victoria .

Ternyata Victoria tidak sendiri . Kaji selidik yang dilakukan British Dental Health Foundation dan Denplan mencari daripada 2,000 responden yang diteliti , tak satupun tahu penyebab dan tanda- tanda kanser lidah atau kanser mulut. Mereka meneka penyebab kanser mulut adalah merokok, alkohol, diet yang salah, dan papillomavirus .

Selama 10 tahun terakhir, terjadi peningkatan angka kematian akibat kanser mulut sebanyak 50 peratus , berbanding kanser serviks dan kanser testis. Sekitar 6.500 pesakit berjaya didiagnosis , namun kebanyakan berkesudahan fatal kerana mereka tidak menyedari kanser tersebut .

Sumber: health.detik.com

No comments:

Post a Comment