Thailand minat anjur Bola Sepak Piala Dunia bersama Malaysia

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Thailand (FAT) menunjukkan minat untuk menjadi tuan rumah bersama kejohanan bola sepak Piala Dunia 2034 dan mereka bersedia untuk melakukan proses bidaan seawal tahun depan.

Menurut Setiausaha Agung FAT, Ong-Arh Kosinkar, jika ada persetujuan untuk menjadi tuan rumah bersama Malaysia, negara itu akan memperkenal pelan 'Road to World Cup' bermula tahun depan.

"Setelah mendengar cadangan Malaysia (Persatuan Bola Sepak Malaysia) mengenai penganjuran Piala Dunia 2034, kami berasa teruja dan menyambut baik cadangan untuk menjadi tuan rumah bersama," kata ketika dihubungi semalam.

Jelasnya, Thailand sememangnya berminat untuk menganjurkan Piala Dunia bersama Malaysia namun tahap keseriusan negara itu terhadap penganjuran tersebut bergantung kepada Kongres FAT pada September ini.

"Kami menyambut baik hasrat FAM yang secara terbuka bersetuju untuk membincangkan mengenai penganjuran Piala Dunia 2034 bersama rakan anggota ASEAN yang lain.

"Bagaimanapun saya percaya negara berpengaruh lain dalam sukan bola sepak Asia Tenggara seperti Vietnam dan Indonesia juga sudah tentu berminat untuk melibatkan diri dalam penganjuran ini.

"Masih terlalu awal untuk membincangkan kaedah terbaik membuat bidaan ini jika peraturan menetapkan dua negara sahaja menjadi tuan rumah," katanya.

Kelmarin Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menyifatkan 2034 sebagai tahun paling sesuai buat negara Asia Tenggara khususnya Malaysia menjadi tuan rumah Piala Dunia.

Beliau membayangkan pada 2034 Malaysia mampu menjadi tuan rumah Piala Dunia bersama sebuah negara Asia Tenggara, seperti yang dilakukan Jepun-Korea Selatan pada 2002.

Tengku Abdullah menjelaskan negara anggota ASEAN dan ahli gabungan Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) akan mengadakan mesyuarat pertama 19 Jun ini.

Sejak 1930, hanya sekali sahaja kejohanan berprestij ini dianjurkan secara bersama iaitu pada 2002 manakala bidaan Belgium-Belanda dan Sepanyol-Portugal untuk mendapatkan hak tuan rumah pada 2018 dan 2022 gagal. Setakat ini FIFA telah menetapkan Brazil menjadi tuan rumah 2014, Russia (2018) dan Qatar (2022).

Peluang untuk negara Asean menganjurkan Piala Dunia 2034 masih samar kerana Presiden FIFA, Sepp Blatter pernah mengeluarkan kenyataan tidak berminat untuk menerima bidaan penganjuran secara bersama.
 ; Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment