Kenali pelakon cantik Cristina Suzanne Stockstill

DALAM diam, sebenarnya sudah hampir tiga tahun kelibat pelakon berdarah kacukan, Cristina Suzanne Stockstill berada dalam industri seni.

Namun, namanya seakan tidak begitu dikenali oleh para pengikut industri seni.

Pernah bergelar sebagai seorang pramugari sebelum menyertai sebuah rancangan realiti terbitan RTM, Pilih Kasih, kerjaya Cristina dilihat agak mendatar berbanding dengan pelakon lain yang punya darah kacukan sepertinya.

Pelakon berdarah kacukan dilihat sangat mudah untuk diterima dalam bidang seni kerana rupa paras yang cantik dan glamor menarik perhatian penonton yang melihat.

Tetapi bagi Cristina, dia lebih selesa untuk popular kerana bakat dan bukannya kerana wajah kacukan yang dimilikinya.

“Saya tidak kisah kalau saya tidak popular. Asalkan orang menerima saya kerana bakat saya. Orang menilai saya kerana bakat. Saya pun berada dalam industri seni bukan untuk menjual rupa, tetapi yang utama ialah menjual bakat," katanya.

Selain itu, tambah gadis yang berusia 28 tahun itu, dia mengakui ada menolak beberapa tawaran berlakon kerana beberapa faktor yang dilihat antara sebab kerjaya seninya bergerak dengan perlahan.

“Saya akui, ada menerima tawaran berlakon dalam masa yang sama menolak beberapa tawaran. Tetapi saya tidak kisah, saya tahu apa yang saya buat dan saya yakin dengan keputusan saya untuk menolak beberapa pelawaan drama.

“Kalau nak diikutkan, selepas drama bersiri Bicara Hati yang disiarkan tahun lalu, banyak tawaran berlakon yang saya terima tetapi semuanya watak yang sama.

“Sebagai seorang pelakon, saya sangat selektif terutamanya untuk memilih tawaran berlakon kerana saya tidak mahu membawa watak yang saya. Setiap orang perlukan kepuasan ketika bekerja, begitu juga saya.

“Kalau asyik membawa watak yang sama, saya sendiri akan bosan dan menyebabkan saya tidak puas. Jadi, lebih baik saya tunggu watak yang lebih mencabar diri saya untuk membuktikan bakat lakonan saya," jelasnya.

Mengulas lebih lanjut tentang kerjaya seninya, jelas Cristina, dia tidak kisah sekiranya ada yang menganggap dia tidak popular atau punyai kerjaya seni yang perlahan.

“Saya memang tidak kisah kalau orang tidak kenal saya atau sebagainya sebagai seorang pelakon. Apa yang penting ialah orang mengenali saya melalui watak-watak yang saya lakonkan.

“Buat apa hendak popular dengan wajah kacukan yang ada tetapi hakikatnya berlakon macam kayu. Saya tidak mahu digelar seperti itu. Biarlah orang melihat saya dengan bakat dan bukan kerana kisah-kisah kontroversi atau sebagainya," ujarnya.

Tidak pernah mendalami ilmu lakonan secara khusus selain daripada rancangan realiti yang disertainya, jelas Cristina, dia kini cuba untuk meningkatkan lagi ilmu lakonan menerusi pementasan teater pula.

“Berlakon atas pentas dan depan kamera tidak sama. Berlakon teater sebenarnya lebih mencabar kerana kita lakonkan watak itu secara langsung. Kalau depan kamera, kita boleh ulang banyak kali sekiranya ada silap.

“Sebab itu melalui pementasan teater, banyak yang saya perolehi terutamanya ilmu sebagai seorang pemegang watak dalam sesebuah cerita.

“Lagipun, kebanyakan pelakon yang belajar ilmu lakonan banyak terlibat dengan aktiviti teater.

“Daripada situ, saya berlajar dengan mereka tentang ilmu-ilmu lakonan dan mereka banyak membantu saya sebagai seorang yang baru mula berkecimpung ini," katanya yang berlakon teater berjudul Ramlee Festasi.

Umur bukan halangan

Mencecah usia 28 tahun, pastinya ramai yang beranggapan ia sudah terlalu tua untuk menyambung pelajaran terutamanya jika mereka hanya mempunyai kelulusan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sahaja.

Namun, bagi Cristina, dia mempunyai sebab mengapa dia memilih untuk menyambung pelajaran dalam bidang rekaan grafik hujung tahun ini.

“Saya buat keputusan itu bukan kerana suka-suka atau sebagainya, sebaliknya ia adalah sebahagian daripada pelan jangka masa panjang saya.

“Kita pun tahu rezeki sebagai seorang pelakon ini tidak menentu, ada ketika kita akan berada di puncak dan ada ketika kita akan jatuh. Sekurang-kurangnya, bila saya jatuh, sudah ada persediaan yang akan saya lakukan.

“Lagipun sekarang ini banyak pelakon baharu yang berbakat, jadi pelan untuk masa hadapan perlu dirancang," jelasnya.

Tambah gadis ini lagi, dia juga berhasrat untuk membuka perniagaan berdasarkan kepada seni rekaan grafik tetapi itu masih lagi di dalam perancangan.

“Saya merancang untuk membuka kedai percetakan barang hiasan seperti baju dan mug tetapi itu semua masih lagi dalam perancangan. Mungkin selepas tamat belajar nanti saya akan fikir secara serius untuk membuka perniagaan," ujarnya.

Ditanya sama ada dia mahu meninggalkan dunia lakonan untuk menumpukan pada pelajarannya, jelas Cristina, dia belum bersedia lagi untuk meninggalkan dunia lakonan sepenuhnya.

“Saya tidak akan tinggalkan dunia lakonan kerana itu adalah minat saya. Tetapi saya akan cuba seimbangkan lakonan dan pelajaran saya. Itu memerlukan saya untuk mengagihkan masa dengan baik," jelasnya.

Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment