Misteri Pulau seram "la isla de la munecas"


Pulau ini sungguh misteri. Orang sekitar mengatakan pulau ini angker dan berhantu.Tidak ada yang tahu jelas bagaimana sejarah penduduk pulau ini, namun yang pasti pulau ini dipenuhi boneka-boneka yang dimutilasi/rosak.

Pulau seram ini terletak di sebuah saluran air(sungai) di selatan Mexico City. Orang Sepanyol memanggilnya, "La Isla de la Munecas" . Cerita-cerita yang berkembang tentang pulau ini berbaur mistik dan tahyul. tetapi di dalam keanehannya, ia menarik perhatian ramai pelancong. 


Unik dan menyeramkan! Itulah kesan setiap tetamu yang datang ke sana. Hampir semua pohon yang tumbuh di sana digantungi boneka-boneka yang menyeramkan. Sejumlah pelancong melaporkan, mereka merasa tidak selesa ketika berkunjung ke sana. Seolah-olah ada mata yang selalu mengawasi ke mana pun mereka bergerak.


Kononnya, dulu pulau ni merupakan kediaman seorang pertapa bernama Don Julian Santana . Walaupon dia telah berkahwin, namun entah kenapa dia memilih menghabiskan 50 tahun hidupnya menyendiri di pulau ini. Khabarnya, Don Julian mengaku, dia selalu dihantui oleh hantu gadis kecil yang telah lemas/tenggelam di salah satu saluran air(sungai) di sekitar pulau tersebut.Beberapa orang mengatakan, Don Julian inilah yang meletakkan boneka-boneka itu, menggantungnya di sekitar rumahnya dengan tujuan menenangkan roh budak kecil yang terus menerus menghantui hidupnya.


Ironinya, Don Julian ditemui mati oleh anak saudaranya pada tahun 2001 di lokasi saluran air(sungai) tempat di mana budak itu lemas/tenggelam. Kini Pulau Boneka itu menjadi kawasan pelancongan yang paling aneh di dunia.Sejumlah pelancong mengaku mereka mendengar ''bisikan-bisikan aneh'' dari boneka-boneka itu ketika menjejakkan kaki di pulau itu. Bisikan seperti desiran angin itu seolah mengatakan, kamu harus membawa hadiah bila datang ke sana. Hadiah itu untuk menenangkan jiwa mereka ... hadiah apakah itu???


Sumber

No comments:

Post a Comment