Lelaki China bawa 5 tan duit syiling untuk beli kereta

 
Chinatopix Isnin 19 Mei 2014 melaporkan, seorang lelaki China membawa duit syiling sekitar US $ 16,000 bagi membeli sebuah kereta. Kerana tak ingin mensia-siakan pelanggannya, peniaga itu kemudian menerima jenis transaksi luar biasa itu dengan tangan terbuka.

Kemudiannya, sejumlah pekerja dipanggil untuk membantu mengira wang syiling yang jumlahnya berkarung-karung. Syiling demi duit syiling yang beratnya bersamaan 5 tan kemudian dikira.

Sambil menunggu pengiraan syiling selesai, lelaki China itu pun kemudian memilih tidur siang ditemani sebuah filem yang sengaja ditayang kepadanya di salah satu bilik.

Namun beberapa jam kemudian, tidur siang lelaki China terganggu setelah dibangunkan pekerja peniaga. Salah seorang pekerja berkata, pengiraan syiling terpaksa dihentikan lantaran para pekerja peniaga merasa letih dan bosan mengira syiling-syiling tersebut.

Pekerja kemudian meminta lelaki tersebut untuk membayar selebihnya dalam bentuk lain. Merasa telah menyusahkan banyak orang, lelaki China itu lalu membayar bakinya dengan kad kredit.

Kereta yang dibeli lelaki unik itu merupakan kereta China jenis Soueast yang merupakan rakan kongsi dari Mitsubishi. Syarikat ini juga telah bekerjasama dengan Chrysler untuk menjual Dodge Caliber dan Caravan di China.

Sumber: forum.detik.com

No comments:

Post a Comment