NASA menunjukkan foto bumi yang dirakam dari planet Zuhal

Foto: NASA via BBC

NASA, baru saja mempamerkan foto bulan dan Bumi yang diambil dari pesawat luar angkasa yang mengorbit planet Zuhal dan berjarak sekitar berbilion kilometer.

Dalam gambar yang diambil oleh pesawat Cassini pada 19 Julai lalu itu, planet Bumi hanya dilihat sebagai titik biru kecil.

Ketika pengambilan gambar itu, orang-orang di Bumi diminta untuk senyum dan melambaikan tangan.

Pemimpin pasukan kamera dari Cassini, Dr Carolyn Porco, menggambarkan peristiwa ini sebagai "sesi foto kosmik antara planet."

Ini adalah kali pertama orang diberitahu sebelumnya bahawa foto jarak jauh mereka sedang diambil.

"Sangat menyenangkan bagi saya bahawa orang dari seluruh dunia mahu berhenti dari aktiviti mereka dan pergi ke luar untuk melambaikan tangan," kata Dr Porco dari Institut Sains Angkasa di Colorado.

Gambar Bumi dari bahagian luar Tata Surya sangat jarang berlaku kerana jarak Bumi masih terhitung sangat dekat dengan Matahari yang terang.

Seperti halnya retina manusia yang boleh rosak bila melihat langsung ke arah matahari, pengesan sensitif pada kamera juga boleh rosak kerana cahaya yang sangat terang.

Kerana itulah, gambar ini diambil ketika Matahari berada pada kedudukan di belakang Zuhal sehingga sebahagian besar cahayanya terhalang.

detik.com


No comments:

Post a Comment