Nenek panik hilang gigi palsu telefon bomba

LONDON - Seorang nenek dilaporkan telah melemparkan gelas yang dipenuhi air untuk memisahkan anjing berkelahi. Tetapi si nenek lupa dalam  gelas tersebut mengandungi gigi palsunya .

Dengan keadaan panik , nenek tersebut langsung menelefon bomba. Ternyata kejadian di atas bukanlah panggilan aneh pertama yang diterima pemadam kebakaran di London.

Dalam satu tahun ini , bomba di London telah menerima puluhan panggilan telefon yang dianggap lucu.

Panggilan lucu tersebut di antaranya adalah laporan soal telefon bimbit yang jatuh ke dalam tandas dan panggilan untuk membantu menukar tayar . Selain itu, mereka juga pernah menerima laporan adanya labah-labah yang merayap di bantal penghuni rumah.

Namun yang teraneh iaitu panggilan untuk menolong seorang lelaki yang kasutnya tersangkut di atas bumbung rumah . Akibat banyaknya panggilan tidak penting, pegawai kanan bomba London , Dave Brown bersuara.

"Cadangan saya, jika bukan dalam kecemasan jangan telefon kami . Kami ada untuk memberi respons kecemasan yang nyata. Apabila anda mencari tupai di dapur atau lupa menaruh kunci, sekali lagi jangan telefon kami ," tegas Brown seperti dilansir Metro , Sabtu ( 12/10 / 2013) .

okezone
 

No comments:

Post a Comment