CCTV rakam seorang wanita disimbah asid oleh dua lelaki

 Foto: NDTV

Sebuah rakaman video menunjukkan dua lelaki menyiramkan cecair asid ke arah seorang wanita di sebuah pasar yang sibuk di New Delhi pada Selasa (23/12/2014), .

Insiden itu berlaku di pasar Rajouri Garden, New Delhi ketika mangsa yang juga seorang doktor berusia 30-an itu menunggang motosikal untuk ke klinik tempat dia bekerja.

Rakaman CCTV itu menayangkan dua lelaki yang juga menunggang motosikal dengan wajah yang ditutup mendekati motosikal mangsa lalu menyiramkan cecair asid.

Setelah terkena cecair asid, doktor wanita itu berteriak minta tolong, namun para pejalan kaki dan sebahagian lagi yang menunggang basikal berlalu begitu saja tanpa memberikan bantuan.

Stesen televisyen NDTV melaporkan cecair asid itu mengenai sebahagian wajah wanita itu. Polis kini tengah menyiasat rakaman CCTV tersebut untuk mengenalpasti suspek.

Kompas.com melaporkan, serangan cecair asid khususnya terhadap perempuan sudah lama berlaku di India. Biasanya ia dilakukan di tempat-tempat awam sebagai bentuk pembalasan berkaitan pembayaran mas kahwin, sengketa tanah atau lamaran yang ditolak.

Namun, serangan kali ini agak berbeza kerana mangsa memberitahu polis dia tidak mengenali para suspek atau mengesyaki seseorang.

NCRB (National Crime Records Bureau) mencatatkan serangan terhadap perempuan di India terus meningkat. Data 2013 menunjukkan berlaku 309,546 kes serangan terhadap perempuan meningkat dari 244,270 serangan pada 2012.

Data NCRB juga mencatat berlaku 225 serangan cecair asid antara rentang waktu 2010 hingga 2012. Mereka yang selamat dari serangan cecair asid ini biasanya perlu menanggung parut seumur hidupnya.

Para Julai tahun lalu Mahkamah Agung India memberikan masa tiga bulan bagi negari-negari di India untuk mengetatkan peraturan jualan cecair asid.

Namun, para aktivis hak-hak wanita mengatakan hingga saat ini masih sangat mudah bagi sesiapa pun di India membeli cecair asid yang dijual dengan harga yang sangat murah.


1 comment: