NASA temukan empat planet baru layak di huni


Kewujudan planet - planet di luar sistem suria satu per satu mulai terungkap . Agensi Angkasa Amerika Syarikat ( NASA ) baru - baru ini mendedahkan penemuan baru berupa ratusan planet yang berjaya dirakam oleh pesawat luar angkasanya , Kepler .

Sebuah makalah yang diterbitkan oleh NASA pada Rabu ( 26 / 02 ) , menyebutkan bahawa mereka telah menemukan 715 planet baru yang mengorbit di luar sistem solar . Penemuan ini semakin menambah jumlah deretan planet di luar angkasa menjadi 1700 . Planet baru tersebut mengorbit di sekitar 305 bintang yang berbeza dan membentuk sistem multi planet dengan konstruksi yang sama dengan bumi .

Hampir semua planet tersebut mempunyai massa lebih kecil dari Neptun yang mempunyai saiz hampir empat kali Bumi . Hanya empat planet yang mempunyai saiz kurang dari 2.5 kali dari Bumi . Keempat planet tersebut dikhabarkan mengorbit di zon boleh didiami yang boleh dilalui matahari dan diduga mempunyai sumber mata air berupa cecair .

" Itu merupakan planet - planet baru dengan sistem tata suria yang serupa dengan milik kita , " ujar John Grunsfeld selaku pimpinan pentadbiran NASA . " Ini menandakan masa depan untuk dunia baru . "

Penemuan baru ini diharapkan dapat membantu kajian NASA untuk meneliti planet - planet lain yang didiami bagai manusia . Dengan begitu mereka boleh mewujudkan misi membina kehidupan lain di planet baru selain bumi . Saat ini NASA sedang mempersiapkan Marikh sebagai kediaman baru untuk manusia selain Bumi .

Sumber: wowkeren.com

1 comment: