Kanak-kanak tanpa jari peroleh tangan buatan dari cetakan printer 3D

 
Kemajuan teknologi yang terus berkembang saat ini ternyata boleh juga dimanfaatkan untuk kemanusiaan . Salah satunya pembuatan tangan buatan untuk seorang anak bernama Matthew Shields .

Matthew dilahirkan dalam keadaan yang tak sempurna . Telapak tangan kanannya mempunyai saiz yang lebih kecil dari anak normal yang lain . Selain itu jari - jarinya juga tidak boleh tumbuh memanjang seperti jari pada kebanyakan orang .

Hal inilah yang membuat anak berusia 9 tahun ini menjadi sedih . Dia tidak boleh beraktiviti dengan normal seperti memegang. Di sekolah dia juga kerap menyembunyikan tangannya ke dalam poket supaya tidak malu dengan rakan - rakannya .

Seorang teman keluarganya yang bernama Mason Wilde mencadangkan Matthew untuk pergi ke Johson Country Research Library . Di sana Matthew dibuatkan tangan buatan oleh para saintis yang dicetak langsung dari pencetak 3D . Pencetak ini memang dikenali boleh mencetak barangan yang sudah diprogramkan langsung oleh komputer .

Perlu masa selama 8 jam untuk membuat tangan buatan Matthew yang diperbuat daripada bahan plastik . Tangan buatan ini berbentuk seperti sarung tangan yang memanjang dari pergelangan sampai jari - jari . Dengan tangan buatan ini , Matthew boleh melakukan aktiviti normal lain seperti melukis , menulis dan menggenggam benda .

Sumber: wowkeren.com

No comments:

Post a Comment