Nasa giat menyiapkan teleskop untuk mengkaji matahari


AGENSI Angkasa Lepas Amerika Syarikat (Nasa) sedang giat mencipta teleskop untuk diterbangkan ke obit bagi mengkaji sistem pemanasan matahari di atmosfera.

Ahli Fizik dari Lockheed Martin Space Systems Advanced Technology Center di Palo Alto, California, Alan Title berkata, kajian ini penting bagi mengetahui tindak balas matahari  terhadap iklim bumi dan lingkungan angkasa.

"Matahari amat diperlukan sebagai sumber tenaga. Selain itu, kajian turut dilakukan terhadap fungsi dalam isyarat radio, satelit komunikasi dan satelit lain di orbit," katanya.

Menurutnya, kajian ke atas matahari ini dilakukan sejak sedekad lalu namun masih banyak misteri belum terungkai termasuk bagaimana matahari memberi tenaga pada suhu 5,500 darjah Celsius ke atmosfera.

"Kami harap data dari teleskop Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS) akan memberikan jawapan tentang bagaimana semua perkara itu terjadi," katanya dipetik daripada laporan Reuters.

Beliau berkata, teleskop itu mempunyai panjang 1.2 meter dan berat 204 kilogram akan ditempatkan dari jarak sekitar 400 juta dari matahari di atas bumi.

Sinar Harian


No comments:

Post a Comment