Geng pecah rumah budak sekolah sapu licin termasuk anak patung beruang

 SHAFIEN (kanan) menunjukkan barangan yang dirampas.

Nibong Tebal: Bukan saja komputer riba dan televisyen, anak patung beruang, tilam serta kereta mainan turut ‘disapu’ tiga geng pecah rumah dianggotai 17 pelajar sekolah ditumpaskan polis hasil beberapa tangkapan sepanjang bulan ini.

Tiga geng berkenaan iaitu Geng Amirul dan Geng Simpang Ampat yang setiap satu dianggotai enam ahli serta Geng Belalang yang mempunyai lima ahli disyaki terbabit dalam 13 kes pecah rumah di sekitar Seberang Prai Selatan (SPS) sejak Mei lalu.

Ketua Polis Daerah SPS Superintendan Shafien Mamat berkata, 17 remaja terbabit berusia antara 15 dan 17 tahun dan masih bersekolah di beberapa sekolah menengah di SPS.

Menurutnya, mereka antara 34 orang, termasuk pembeli barangan curi, yang dicekup pasukan khas polis SPS bagi membanteras jenayah pecah rumah diketuai Inspektor Mohammad Saiful Lal Mohammad.

“Kumpulan remaja terbabit aktif melakukan jenayah pecah rumah di sekitar SPS sejak Mei lalu. Hasil pasukan khas yang ditubuhkan mereka dan 17 yang lain ditahan di beberapa lokasi termasuk di rumah dan tempat melepak menerusi beberapa siri tangkapan,” katanya pada sidang media, semalam.

MyMetro

No comments:

Post a Comment