Spesifikasi kerja seorang perisik

 Gambar hiasan. Roger Moore

Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah kriteria dan ciri-ciri yang diperlukan untuk menjadi seorang perisik atau spy?

Januari lalu, agensi perisikkan MI5 (Military Intelligence, Section 5) yang beroperasi di United Kingdom telah mengeluarkan spesifikasi kerja untuk menjadi salah seorang dari spy mereka.

MI5 mencari individu untuk mengisi jawatan ‘mobile surveillance officers’. Antara skop kerja jawatan tersebut termasuklah melindungi masyarakat daripada ancaman terhadap keselamatan negara tidak kira sama ada keganasan mahupun pengintipan.


Memetik laporan Metro, gaji yang ditawarkan adalah £31,000 (RM168,000) setahun yakni hampir RM14,000 sebulan!

Mobile surveillance officers ini akan mengikuti para subjek yang telah dikenal pasti oleh pegawai-pegawai perisikan sebagai ancaman kepada keselamatan negara.


Tugasan mereka adalah memerhati orang dan tempat secara menyeluruh sama ada dengan berjalan kaki atau menaiki kenderaan. Bergaul dan berasimilasi dengan persekitaran adalah salah satu syarat penting kerja.

Pada masa yang sama, ada beberapa ciri penting yang melayakkan seorang pemohon digugurkan serta merta. Antaranya adalah tatu di muka, leher atau lengan yang akan mengasingkan mereka dari orang ramai.


Bagaimana pula dengan tubuh badan? Para lelaki yang mahu menjadi perisik tidak boleh melepasi ketinggian 186cm manakala perempuan pula haruslah mempunyai ketinggian tidak lebih 176cm. Ini adalah kerana mahu mengelakkan perisik terlalu menonjol di khalayak.

Seorang pengintip akan banyak menghabiskan masa memandu jadi pandai membaca peta serta kompas adalah satu kemestian.


Ternyata pemohon perlu berada dalam keadaan fizikal yang agak baik juga jika perlunya mengikuti seseorang dengan berjalan kaki.

Anda berminat? Memenuhi kriteria? Malangnya permohonan sudah ditutup pada 16 Februari lalu. Jangan risau, ada lagi lain kali.


Sumber: mylaunchpad.com.my

2 comments: