‘Ada sebab saya baling kasut ke arah Bush’

 
BAGHDAD - IRAQ. Wartawan Arab, Muntadhar al-Zaidi yang pernah mencetuskan kontroversi dengan membaling kasut ke arah bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush tampil menjelaskan rasional tindakannya itu.

Al-Zaidi berkata, beliau bertindak demikian kerana merasakan Bush telah membuat penipuan kepada rakyat Iraq, lapor agensi berita Russia, Anissa Naouai.

“Saya (al-Zaidi) melakukannya kerana pembunuhan lebih 1.5 juta rakyat Iraq dan lima juta lagi kehilangan tempat tinggal.

“Lebih lima juta kanak-kanak menjadi anak yatim dan lima juta wanita menjadi balu.

“Ia sebagai tambahan kepada kecurian sumber asli Iraq, kemusnahan dan perpecahan di negara ini,” ujarnya.

Dalam kejadian itu, al-Zaidi bangun sewaktu Bush mengadakan sidang media bersama-sama Perdana Menteri Iraq, Nuri al-Malik ketika membuat lawatan perpisahan ke negara teluk itu pada 2008.

Ketika Bush sedang berucap, tiba-tiba al-Zaidi berteriak dalam bahasa Arab: “ini kucupan perpisahan untuk kamu, anjing!” lalu membaling kasut yang dipakainya.

Sementara ketika ditanya, adakah tindakan spontan itu dilakukan kerana didorong desakan emosi, dia menafikan perkara itu.

“Perkara itu dirancang terlebih dahulu oleh saya,” katanya.

Akibat tindakannya itu, akhirnya al-Zaidi dijatuhi hukuman penjara tiga tahun, tetapi kemudiannya dikurangkan menjadi setahun.


Sumber: Sinar Harian

No comments:

Post a Comment