2 beradik temui peti harta karun milik lanun

 Foto: Upi.com

Dua beradik dari Florida, Amerika Syarikat, Mike dan Maria Lopez menemui peti harta karun di bahagian loteng rumah datuk mereka di Tampa, Florida.

Di dalam peti tersebut terdapat beberapa syiling lama, potongan tangan yang telah diawet, peta Sungai Hillsborough dan cincin bertuliskan, Gaspar melingkar di salah satu jari di tangan tersebut.

Mike Lopez mengatakan, datuk dan neneknya, Eve dan Ernesto Lopez sering bercerita mengenai penemuan harta karun milik lanun lagenda Jose Gaspar, yang beroperasi di pantai barat Florida dari akhir abad ke-18 hingga awal abad ke-19.


Kedua beradik itu membawa penemuan mereka kepada Rodney Kite-Powell, kurator Pusat Sejarah Tampa Bay, .

Setelah meneliti barang milik Lopez bersaudara itu, Kite-Powell mengesahkan bahawa wang syiling Sepanyol yang berada di dalam peti harta karun itu adalah palsu.

"Ia sedikit nipis jika dibandingkan dengan syiling Sepanyol atau syiling-syiling lama pada umumnya. Secara umumnya syiling lama jauh lebih tebal," tutur Kite-Powell.

Manakala peta Sungai Hillsborough yang ada di dalam peti harta karun itu menurutnya berasal dari tahun 1920 hingga 1930-an.

Ujian lebih lanjut akan dilakukan terhadap potongan tangan yang dijumpai di dalam peti harta karun, untuk memastikan ke otentikannya.

Adik beradik Lopez pula merancang untuk menyimpan harta karun yang mereka temukan tersebut.Sumber: Tribunnews.com

No comments:

Post a Comment