Majlis Perbandaran Tersilap Tanam Pokok Ganja Sebagai Perhiasan Di Tepi Jalan


 ASTANA: Pihak berkuasa perbandaran Astana, Kazakhstan telah melakukan siasatan terperinci berhubung penemuan ribuan pokok ganja yang ditanam sebagai pokok perhiasan di bandaraya tersebut.

Perkara ini disedari oleh peduduk sekitar kawasan tersebut selepas tumbuhan itu dikatakan mengeluarkan bau yang luar biasa sehingga menyebabkan mereka merasa pening dan ada yang khayal.

Kerana kejadian tersebut orang ramao disitu telah memaklumkan kepada pihak berkuasa tempatan dan pihak berkuasa terus membuat pemertiksaan.


 Selepas pemeriksaan dijalankan pegawai bahagian landskap ternyata pokok perhiasan yang ditanam  terbabit sebenarnya ialah marijuana!


Pihak kerajaan tempatan Astana dengan segera mengarahkan pasukan siasatan menyaisat kejadian ini kerana penemuan tersebut di mana menyaksikan sepanjang jalan utama tersebut ditanam ribuan spesies kanabis diharamkan pemerintah.


Dari siasatan awal mendapati pokok tersebut mungkin ditanam dengan tidak sengaja dan menurut jurucakap firma kontraktor yang terlibat, Zelenstroy berkata, mereka turut menjalankan siasatan dalaman terhadap semua pekerja terlibat.


“Jika benar itu memang sah ganja, kami tidak teragak-agak membuang tumbuhan marijuana tersebut dengan segera dan digantikan kepada pokok hiasan lain,” tegasnya.

Menurut seorang penduduk tempatan yang menyedari akan pokok ini, Mihail Malorod, mendakwa tanaman spesies kanabis itu juga ditanam subur di sepanjang bahu laluan Dzhangeldina Street.
 

Astana yang menggantikan Almaty sebagai ibu negara baharu Kazakhstan sejak 1997, ia merupakan bandar terancang yang dikelilingi tumbuhan hijau. Adaptasi bandar ini diilhamkan berdasarkan Putrajaya di Malaysia. Kredit: Siakapkeli.my

No comments:

Post a Comment