Pelanggan datang naik helikopter untuk nikmati asam pedas

 Mastuki menunjukkan hidangan yang dijual di kedai makannya di Jeti Kampung Sungai Sembilang.

SUASANA jeti nelayan mungkin menjadi tarikan pengunjung apabila mereka bukan sahaja dapat memilih ikan segar bahkan juga dapat menikmati asam pedas Sungai Sembilang yang cukup terkenal.

Lokasi Sungai Sembilang Klasik Enterprise yang terletak lebih kurang satu kilometer dari Pantai Remis itu membolehkan pengunjung bersama keluarga menikmati makan malam selepas penat beriadah di satu-satunya lokasi tumpuan pelancong di daerah ini.

Bukan sahaja pengunjung dalam daerah, malah ada yang sanggup menaiki helikopter untuk melepaskan gian menikmati asam pedas ikan sembilang dan pari selain masakan kari yang cukup memikat.

Pengusahanya, Mastuki Kileho, 53, berkata, pada asalnya jeti di perkampungan nelayan itu hanya tertumpu dengan operasi pendaratan ikan dan menjadi tempat nelayan turun ke laut.

“Pakcik mulakan niaga ini kecil-kecil saja sebab mudah nak dapatkan bekalan ikan segar dan memang berminat nak berniaga lepas keluarga bagi sokongan penuh...jeti pun depan kedai saja.

“Pakcik baru saja operasi dua tahun lalu dan mungkin resipi rahsia isteri yang berasal dari Melaka kena dengan selera orang...lagi-lagi guna mangkuk claypot untuk kekalkan kepanasan.

“Mula dengan modal kecil di tepi jeti dan niaga pada jam 1 tengah hari sampai lewat malam dan alhamdulillah permintaan yang tak putus-putus menjadi rezeki buat kami sekeluarga,” katanya.

Menurutnya, memang tidak dinafikan ada yang sanggup datang menggunakan helikopter sehingga menjadi tarikan kepada pengunjung lain yang cukup teruja melihat kenderaan itu diparkir di tepi padang.

“Mungkin itu menjadi tarikan kedai makan pakcik selain ruang makan yang lebih santai di bawah pokok dan atap rumbia dengak kayu bakau sebagai tiang macam betul-betul ada di tepi laut.

“Walaupun menu utama asam pedas dan kari sembilang serta pari, tapi ikan lain pun ada macam cencaru dan jenahak yang boleh dipilih ikut saiz untuk dihidangkan dengan nasi putih. 

“Dengan harga yang berpatutan, sepinggan nasi bersama hidangan asam pedas ikan sembilang hanya dijual dengan harga dalam lingkungan RM9,” katanya.  

Tambah Mastuki yang juga bekas pemandu kontena di Pelabuhan Klang, dia tidak menyangka kerjaya sebagai tukang masak rupa-rupanya lebih serasi dan lebih memberi kepuasan.

“Bukan saja beri peluang kerja kepada 15 anak penduduk tapi memberi punca pendapatan kepada nelayan yang menjual hasil sekurang-kurangnya 30 kilogram ikan terus ke kedai," katanya.


Sumber: Sinar Harian

1 comment: