Lebih 1,000 Pati Rohingya, Bangladesh Dibuang Di Perairan Langkawi

Sebahagian daripada lebih 1,000 Pati warga Bangladesh dan Myanmar Rohingnya termasuk wanita dan kanak-kanak yang ditahan di perairan Langkawi, di Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi di Langkawi, Selasa. Foto BERNAMA

LANGKAWI: Kumpulan penyeludup manusia di Thailand 'membersihkan' khemah pelarian di selatan negara itu berikutan pihak berkuasa melancarkan operasi membanteras aktiviti berkenaan secara besar-besaran.

Sekurang-kurangnya 1,000 pendatang asing tanpa izin (Pati) dibuang di perairan Langkawi selepas mereka ditahan di hutan Thailand selama beberapa minggu.

Kesemua Pati dibawa dengan menaiki bot dan ditinggalkan di perairan Langkawi selepas perjalanan selama sejam dari Satun di selatan Thailand.

Dipercayai ia merupakan ketibaan pati yang terbesar di Malaysia dan mungkin disebabkan oleh tindakan kerajaan Thailand yang membanteras aktiviti pemerdagangan manusia dan kem pelarian di sempadan Thailand-Malaysia.

Kumpulan pertama Pati warga Myanmar Rohingnya dan Bangladesh ditemui di pantai Kuala Muda di Padang Matsirat di sini pada pukul 12.30 pagi Isnin selepas bot mereka mengalami masalah akibat ombak besar di perairan itu pada pukul 10.30 malam Ahad lalu.

Satu kumpulan lagi ditemui menuju ke muara sungai Kuala Temeyong di sini pada pukul 2.30 pagi Isnin, kira-kira 10 kilometer dari lokasi pertama.

Sumber berkata, mereka diarahkan untuk terjun ke sungai dan berenang ke pantai.

Kesemua Pati yang ditemui berada dalam keadaan basah, penat dan kelaparan. Kebanyakan mereka berkaki ayam dan ada segelintirnya hanya memakai kain sarung tanpa berbaju.

Difahamkan antara mereka meninggal dunia kerana sakit dan kebuluran dan mayat mereka dibuang ke laut.

Terdapat penduduk tempatan yang menawarkan mereka roti dan air.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Supt Harrith Kam Abdullah berkata, polis menemui 1,051 Pati warga Bangladesh dan Rohingya pada Isnin.

Mereka terdiri daripada 463 warga Rohingya - 103 wanita dan 61 kanak-kanak serta 588 warga Bangladesh.

"Kita percaya mereka berlepas dari negeri Rakhine di Myanmar dan warga Bangladesh pula melalui sindiket tempatan mereka. Mereka dibawa ke Malaysia melalui Thailand.

"Mereka berada di Thailand untuk beberapa lama sebelum dibawa ke perairan Langkawi," katanya pada Isnin.

Harrith Kam berkata, polis akan menjejaki lebih ramai Pati yang tiba di Langkawi.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan para nelayan turut bekerjasama untuk memantau sebarang kehadiran Pati.

Dilaporkan Pati itu datang ke Malaysia selepas ditipu sindiket yang menjanjikan mereka dengan pekerjaan.

Pihak berkuasa Thailand memulakan operasi membanteras aktiviti itu secara besar-besar selepas penemuan kem pelarian dan kubur besar dengan 33 mangsa pemerdagangan di selatan Thailand sejak 1 Mei lalu.


Sumber: mstar.com.my

1 comment: