PM Thailand Yingluck Shinawatra sudahlah cantik, kaya pula tu


Sebelum 2011 , rakyat Thailand boleh jadi sudah tahu wanita bernama Yingluck Shinawatra adalah adik bongsu mantan Perdana Menteri ( PM) Thaksin Shinawatra . Tetapi , lain soal setelah wanita kelahiran 27 Jun 1967 ini memenangi pemilihan umum perdana menteri pada 3 Julai 2011 .

Paling tidak, pemegang master untuk bidang pengurusan sistem maklumat Kentucky University State US ini makin terkenal dengan dua kelebihan. Ya , Yingluck acap dipuji rakyatnya lantaran berparas cantik .

Sudah begitu, kelahiran Wilayah Chiangmai ini adalah PM termuda Thailand. Sosok ramping ini menjadi catatan sejarah Thailand.

antikorupsi

Suruhanjaya Nasional ( Komnas ) Antikorupsi Thailand ( NACC ) pada Selasa ( 27/8/2013 ) yang melancarkan maklumat terkini soal laporan kekayaan pejabat awam. NACC juga mengumumkan kekayaan ahli kabinet yang dilantik.

Tidak cuma itu , NACC juga sudah menekankan soal pelaporan harta kekayaan pasca menjabat dan sesudahnya adalah hal wajib bagi para pegawai awam . Tak terkecuali , perdana menteri tentunya . Laman Bangkok Post mewartakan hal ini.

Dalam laporan itu , NACC mengatakan Yingluck punya angka kekayaan bersih 19.5 juta dollar AS. Suaminya, Anusorn Amornchat , menyematkan angka kekayaan 2.4 juta dollar AS.

Amornchat adalah seorang ahli perniagaan Thailand. Dia tercatat sebagai Managing Director di M Link Asia Corp PCL .

Lantas , anak pasangan ini, Supasek Amornchat , memiliki kekayaan aset 39.000 dollar AS.

Kemudian , di urutan kedua adalah Timbalan PM Pongthep Thepkanchana dan keluarganya. NACC mengatakan, wakil Yingluck beserta keluarganya ini punya kekayaan hingga 95,7 juta dollar AS. Sementara kekayaan Thepkanchana sendiri 10,6 juta dollar AS.

Di urutan terkaya ketiga adalah Timbalan Menteri Pengangkutan Thailand Pong Chivanand . Kekayaannya tercatat 5,023 juta dollar AS.

Selanjutnya, pada kedudukan keempat dan kelima dalam senarai kekayaan terbanyak diduduki oleh Menteri Kehakiman Chaikasem Nitisiri dan Menteri Pembangunan Sosial dan Kesejahteraan Umum yang baru Paweena Hongsakul . Berturut -turut kekayaan keduanya bernilai 3.7 juta dollar AS dan 1.3 juta dollar AS.

kompas

1 comment:

  1. betul ke perempuan ni...ntah ntah...jeng jeng jeng

    ReplyDelete