Heboh! Kafe di Dubai sajikan teh emas 22 karat

Obsesi terhadap kemewahan boleh menghasilkan ciptaan apapun yang diperbuat daripada emas. Misalnya beberapa kafe di Dubai yang menawarkan teh emas. Bukan main-main, emasnya 22 hingga 24 karat.

Kebelakangan ini pihak berkuasa di Dubai telah dihebohkan kafe yang mengaku menyediakan teh dicampur emas. Namun kerajaan mengaku di negaranya tak ada yang menawarkan teh emas kerana dilarang demi kesihatan. Adanya khabar angin teh emas ini diyakini hanya sebagai helah promosi menarik pembeli.

"Itu hanya untuk helah promosi oleh pemilik kafe agar menaikkan harga jualan untuk barangnya yang murah," ucap Khalid Mohammed Sherif Al Awadhi dari Jabatan Kawalan Makanan. "Kafe-kafe itu tidak mencampur teh dengan emas tapi mengaku untuk menarik pengguna. Jika mereka melakukannya maka telah memasukkan bahan asing ke dalam tubuh manusia."

Namun seorang pemilik kafe tetap mengaku menjual teh emas yang tidak berbahaya bagi kesihatan. Sekurang-kurangnya ada 30-40 gram emas yang dicampurkan pada 1 kg serbuk teh untuk membuat sajian mewah ini. Sedangkan kafe lain juga mengatakan menjual teh Dh228 dengan kandungan emas 24 karat di Dubai Mall.

"Saya hairan kenapa emas dalam kek dan makanan lain dibenarkan," kritik pemilik kafe. "Saya yakin teh ini tidak mempunyai kesan terapi bagi tubuh dan sudah mendapat izin dari jabatan kesihatan untuk menyajikannya."

wowkeren


No comments:

Post a Comment