Vampire di Poland diduga mati kerana penyakit taun

 
 Rangka yang diduga vampire di Poland. Foto: Gregoricka

Penyelidik dari Universiti South Alabama, berkata legenda tentang vampire yang berkeliaran di kawasan luar bandar Eropah Timur, mungkin adalah mereka yang mati kerana menjadi mangsa penyakit taun.

Mereka yang didakwa sebagai vampire, dikuburkan dalam ritual yang aneh pada abad ke-17 dan 18, dimaksudkan sebagai ritual untuk mengusir roh jahat dan mencegah mereka bangkit kembali dari kubur.

Dilansir Daily Mail, Rabu, 26 November, penyelidik menyebut hasil ujian memperlihatkan mereka bukan makhluk penghisap darah, tetapi korban pertama taun yang disyaki kerana kematian mereka yang tiba-tiba.

Ahli arkeologi menemui pelbagai kerangka di sebuah perkuburan Poland, dengan batu dan sabit diletak pada bahagian leher dalam proses pengebumian aneh, yang disebut sebagai pengebumian apotropaic.

Sebelumnya, diduga enam kerangka itu adalah mereka yang dituduh sebagai vampire kerana dipandang dengan kecurigaan sebagai orang asing yang baru datang ke wilayah itu sebelum meninggal.

Para penyelidik kemudian menganalisis enamel dari gigi keenam kerangka yang diduga vampire itu, bersama dengan 60 kerangka lain yang ada di tanah perkuburan. Hasil pemeriksaan menunjukkan mereka bukan pendatang tetapi adalah orang tempatan, yang kematiannya disyaki oleh orang-orang lain di kawasan itu sebagai keanehan. Penyelidik mendakwa pengebumian kerangka-kerangka itu dilakukan pada masa wabak taun di Eropah Timur.

Sehingga kerangka yang diduga vampire itu, mungkin adalah para mangsa pertama taun. "Masyarakat dari abad pertengahan, tidak mengerti bagaimana taun merebak," kata Dr Lesley Gregoricka dari Universiti South Alabama, yang memimpin penelitian.

Menurutnya masyarakat tidak berusaha mencari penjelasan yang berdasar pada keilmuan, tapi mengaitkannya dengan perkara ghaib. "Dalam hal ini, vampire," ujar Gregoricka. Lagenda vampire merujuk pada mereka yang bangkit dari kematian.

Para vampire juga digambarkan boleh menjangkiti mangsanya dengan gigitan. Pada beberapa cerita tentang vampire, seperti di filem dan komik Blade, vampire disebarkan oleh virus yang disebarkan vampire pada mangsanya.

Para penyelidik itu mempelajari kerangka-kerangka, yang ditemui semasa ekskavasi di sebuah perkuburan di bandar Drawsko Pomorskie, Poland. Total ada 285 rangka yang ditemui antara 2008-2012.

Enam diantaranya, termasuk satu lelaki dewasa, tiga wanita dewasa, satu perempuan remaja dan satu anak-anak, dikuburkan dengan cara yang aneh. Lima diantaranya ditanam dengan sebuah sabit di bahagian leher.

Sementara pada dua kerangka, terdapat batu besar yang diletakkan dibawah dagu, seakan untuk mencegah mereka menggigit orang lain. Benda lain yang dijumpai adalah syiling dengan gambar salib.

Tidak seperti pada tempat lain di Eropah Timur, rangka vampire di Poland dikuburkan di perkuburan umum. Sementara biasanya, mereka yang dituduh vampire di kuburkan di luar bandar.


Untuk mengetahui mereka yang disyaki adalah vampire, penyelidik menyemak geraham menggunakan isotop strontium. Hasilnya kemudian dibandingkan dengan isotop strontium yang ditemui pada gigi haiwan di kawasan yang sama.

Melalui perbandingan itu, mereka dapat mengetahui apakah kerangka vampire itu merupakan pendatang atau warga tempatan. Kajian itu mencetuskan pendapat, bahawa legenda vampire di tempat lain, juga disebabkan kematian akibat penyakit.Sumber: viva.co.id

1 comment: