Wanita perut besar ini bukan hamil tapi ada 23 liter air dalamnya

Orang yang melihat wanita bernama Jo ini pasti mengira ia tengah hamil. Tapi siapa sangka, perut besar yang dimiliki wanita ini bukan kerana hamil tapi ada 23 liter air terjebak di dalam perutnya.
 
 Foto: BBC

Minum alkohol berlebihan membuat Jo menderita sirosis hati. Kondisi ini menyebabkan Jo mengalami ascites di mana perutnya akan berisi cairan yang membuatnya seperti hamil.

 Cairan itu mengandungi racun yang biasanya akan diproses oleh hati. Setiap tiga minggu, Jo harus pergi ke James Cook University Hospital di Middlesbrough untuk mengeluarkan beberapa liter cairan di perutnya.

 Selain itu, di perutnya juga ada pembuluh darah yang menonjol.

 Prosedurnya sangat menyakitkan kerana jarum dan kateter perlu dimasukkan dalam tubuh Jo. Satu-satunya cara agar ia boleh bertahan hidup iaitu dengan pemindahan hati. Pengambilan alkohol berlebih dilakukan Jo saat bekerja di bar selama beberapa tahun. Lima tahun terakhir Jo boleh menghabiskan tiga botol wain setiap hari.

Kini, untuk berjalan dan berpakaian saja Jo harus berjuang sekuat tenaga. Proses penyedutan 12 liter cecair di perut Jo boleh memakan masa lapan jam. Namun suatu hari doktor pernah mengeluarkan kira-kira 23 liter cecair dari perut Jo dan mengakibatkan berat Jo turun kingga 19 kg.

Sumber: health.detik.com

3 comments: