Kumpulan pemuja syaitan mahu bina monumen di AS

Gambar hiasan

OKLAHOMA - Kumpulan pemuja syaitan merancang mendirikan sebuah monumen di Oklahoma, Amerika Syarikat ( AS ) . Mereka memanfaatkan undang-undang yang membenarkan kumpulan agama membina tugu di tempat awam .

Pada 2009 , DPRD Oklahoma meluluskan pembinaan monumen bertema agama oleh sebuah NGO Kristian . Kumpulan pemuja syaitan menyatakan , mereka mempunyai hak yang sama dengan kumpulan agama lain.

Pembangunan monumen akan dibiayai kumpulan pemuja syaitan , Kuil syaitan , yang berpusat di Kota New York . Rancangan itu kini sedang dibahaskan di DPRD Oklahoma .

" Kelompok pemuja syaitan bukan kumpulan agama . Mereka hanya sekumpulan orang gila , " ujar anggota DPRD Oklahoma dari Parti Republik , Bobby Cleveland , seperti dipetik CS Monitor , isnin ( 9/12/2013 ).

Kuil syaitan menerangkan , monumen yang akan dibuatnya pasti disukai warga . Tugu itu akan berbentuk simbol pentagram yang merupakan simbol pemujaan syaitan dan dilengkapi dengan kemudahan interaktif untuk hiburan .

Rancangan Kuil syaitan disokong NGO hak asasi manusia tempatan . Mereka meminta DPRD Oklahoma konsekuen menjalankan undang - undang yang dikeluarkannya .

" Jika warga Kristian boleh mempunyai monumen , maka kumpulan pemuja syaitan juga berhak memilikinya. Kerajaan tidak boleh melarang hanya kerana kumpulan tersebut berasal dari kalangan minoriti , " ujar aktivis dari Syarikat Hak Sivil AS ( UCLA ) Brady Henderson .

Sumber: international.okezone.com

1 comment: