Aksi protes dedah payudara jadi tontonan ramai lelaki


 Protes menentang larangan berjemur di pantai dengan mendedahkan dada di Brazil yang telah dilaksanakan selama satu dekad , gagal menarik perhatian pengunjung perempuan .

Sebaliknya , lebih banyak ratusan jurugambar dan lelaki yang hadir di pantai Ipanema Rio de Janeiro .

Sebelumnya , lebih daripada 2,000 orang perempuan berkata , mereka akan melepaskan baju mereka di pantai pada Sabtu ( 21/12/2013 ) pagi , untuk mendesak agar undang - undang tersebut dibatalkan .


Namun , ternyata tak banyak yang mahu terlibat . Penganjur berkata , kemungkinan sebahagian besar perempuan takut mendapatkan intimidasi jika terlibat dalam protes tersebut .

Mereka berpendapat bahawa telanjang boleh dibiarkan selama parade karnival di Rio .

" Kami mempunyai sebuah aturan yang melarang seorang perempuan untuk mendedahkan payudara, ini merupakan sebuah puritanisme yang salah dan menunjukkan budaya maskulin , " kata Olga Salon kepada pejabat berita Associated Press .


Olga adalah salah seorang perempuan yang terlibat dalam protes dan melepaskan bajunya sebelum jurugambar dan pengunjung pantai lelaki menyerbunya.

Penganjur , Ana Rios , berkata , idea tersebut untuk meningkatkan kepedulian terhadap prasangka mengenai perempuan di Brazil .

" Sayang sekali ini menjadi tontonan media . Yang membuat saya terkejut adalah jumlah lelaki datang ke sini hanya untuk melihat dada perempuan , " katanya.


Gerakan tersebut bermula selepas pelakon Brazil , Cristina Flores , dihampiri oleh seorang polis lelaki yang mengganggu sesi penggambaran.

Dia berkata , mereka mengancam akan memenjarakannya jika tidak memakai bajunya kembali .

" Saya tidak mengetahui bahawa itu haram sampai saya mengalaminya , " kata dia .


Sebuah undang - undang yang dikuatkuasakan pada 1940 - an menyebutkan bertelanjang dada di pantai akan dihukum penjara selama tiga bulan hingga satu tahun atau membayar denda .

Hukuman yang berat jarang sekali dilaksanakan , tetapi berjemur dengan telanjang dada tidak dibolehkan di sebahagian besar pantai di Brazil .

1 comment: