Gempar! Kubur wanita dibongkar dan dicuri kepalanya


Cilacap - Dalam seminggu terakhir ini , tiga kuburan di Cilacap , Jawa Tengah , dibongkar dan bahagian tubuh mayat dicuri . Polis masih menyiasat kes yang menggemparkan ini . " Motif belum diketahui , kami masih mengembangkan kes , " kata Ketua Polis Sektor Cilacap Utara , Ajun Komisasris Gatot Sumbodo , Jumaat , 13 Disember 2013 . Kecurian terakhir kali terjadi pada Khamis malam , 12 Disember 2013 .

Dia menduga , sebelum membongkar kuburan , pencuri mengadakan ritual . Di depan makam , terdapat kurungan ayam yang mengandungi otak dan potongan rangka kepala . Tak jauh dari kurungan , ada kandang burung segi empat berisi makanan burung dan jagung . Di sebelahnya , ada lilin berbentuk angka empat . Di antara jarak keduanya , ada bekas kecil yang di dalamnya mengandungi lilin berbentuk angka dua .
 
Endah Setyowati , 24 tahun meninggal pada malam Jumaat Kliwon , 8 Ogos 2013 . Dia dikebumikan di Makam Lingkaran Janur , Kelurahan Kebonmanis , Kecamatan Cilacap Utara . Menurut Daroso , paramedik Puskesmas Cilacap Utara , bahagian tubuh Endah  yang hilang mulai dari leher hingga tengkorak . " Nampaknya dipotong , " katanya .

Pembongkaran makam ini diketahui pertama kali oleh sepupu Endah , Supriyanto , 37 tahun . " Saya terkejut melihat keadaan makam sudah berantakan , " katanya .

Kejadian ini merupakan kes kedua setelah sebelumnya pada Ahad , 8 Disember 2013 , kejadian sama berlaku di Kuburan Cikento , Kelurahan Gunung Simping , Cilacap . Satu jasad bayi kembar perempuan dari pasangan Aji Septian , 24 tahun , dan Lusi Purwanesti , 23 tahun , warga Jalan Katamso RT 1 RW 5 , Kelurahan Sidanegara , ghaib . Sedangkan satu jasad lain , yang pada malam sebelumnya juga dibongkar , pencuri hanya mengambil pengikat tali kafan .

Kes kecurian mayat di Cilacap ini mengingatkan pada kes sama di Purbalingga beberapa tahun lalu . Saat itu , pelakunya Sumanto . Dia kemudian dijuluki Sang Kanibal dari Purbalingga kerana membongkar , mencuri , dan memakan mayat nenek berusia 81 tahun yang belum sampai 24 jam dikebumikan di tanah perkuburan Kampung Mojotengah , Kemangkon , Purbalingga .

Sumber: tempo.co

No comments:

Post a Comment