Mawar hitam hanya tumbuh di Turki


Mawar hitam sangat unik dan hanya tumbuh di satu lokasi di dunia iaitu sebuah desa kecil di Turki .

Desa Halfeti , berhampiran sungai Euphrates , yang menjadi wilayah tumbuhnya mawar hitam tersebut dalam jumlah terhad . Keunikan kandungan mineral dalam tanah dan tahap keasidan air di sana menjadi rahsia mawarnya jadi berwarna merah pekat . Ya , warnanya sebenarnya merah sangat tua sehingga kelihatan sebagai hitam jika dilihat dengan mata kasar.

Mawar hitam ini semakin bernilai kerana masa berbunga yang terhad . Mawar di Halfeti tumbuh di setiap musim namun yang benar - benar hitam pekat hanya masa musim panas . manakala  yang tumbuh selain musim panas mempunyai warna merah sangat pekat .

Orang Turki sendiri malah mempunyai anggapan berbeza terhadap mawar . Bagi mereka bunga romantis ini dianggap simbol misteri , harapan dan semangat tapi juga kematian dan khabar buruk . Sedangkan bagi netizen mawar hitam ini kelihatan luar biasa .

" Aku tidak menyangka mawar hitam benar - benar ada , " tulis seorang netter . " Jika kuberikan pada teman wanita kira - kira dia akan memutuskanku atau merasa berbesar hati ? " tulis lain . "

Sumber: wowkeren.com

2 comments: