10 fenomena alam yang membingungkan saintis

Banyak fenomena alam yang masih menjadi misteri bagi para penyelidik . Walau telah berusaha keras untuk menyelesaikan misteri itu , namun mereka belum berjaya menguak apa yang terjadi di sebalik misteri itu .

Dilapor Daily Mail , Selasa 24 Disember 2013 , berikut 10 fenomena aneh yang sampai kini masih membuat penyelidik berkerut dahi :

 1 . cahaya Gempa

Cahaya yang muncul sebelum dan selepas terjadinya gempa sampai kini masih membingungkan penyelidik . Ahli fizik Itali, Cristiano Ferugia sebelumnya telah melaporkan cahaya gempa muncul pada 2000 SM . Namun ahli bumi masih mempersoalkan fenomena itu . Sampai kemudian muncul cahaya gempa pada gempa Matsushiro Jepun pada 1966 .

Tapi fenomena cahaya itu kian membingungkan . Sebab cahaya itu muncul dalam banyak warna dan bentuk berbeza . Pelbagai teori cuba menjelaskan fenomena aneh itu . Mulai dari akibat panas yang disebabkan geseran , gas radon dan piezoe - elektrik .

Pada 2003 fizik NASA Dr Friedemann Freund menunjukkan cahaya gempa disebabkan aktiviti elektrik pada batu . Menurutnya , gelombang gempa bumi boleh mengubah sifat elektrik silikon dan oksigen yang mengandungi mineral . Ini membolehkan gelombang menghantar arus dan memancarkan cahaya .

Tapi teori itu dipersoalkan Profesor David Brumbaugh , penyelidik Arizona Earthquake Information Center di Flagstaff , Arizona . Ia berkata , teori Freund hanyalah jawapan selamat , meski ia berkeyakinan sebenarnya fenomena itu lebih rumit .

 2 . Garis pasir misteri

Fenomena garis corak yang terhampar pada padang pasir seluas 450 Km2 di pesisir dataran Peru , mengundang misteri bagi penyelidik . Pola garis itu menunjukkan reka bentuk geometri , gambar binatang , tumbuhan dan tokoh manusia. Garis itu kelihatan sangat besar dari udara .

Penyelidik menduga garis itu diciptakan komuniti kuno , orang Nazca pada 500 SM dan 500 M. Namun sampai kini tak ada yang tahu mengapa itu terjadi .

Arkeologi berusaha mempelajari garis itu . Awalnya ahli mendakwa reka bentuk garis bahagian dari kalendar astronomi , namun hal itu masih diragukan .

Sejak 1997 , kerjasama penyelidik Peru - Jerman mengalihkan perhatian kajian pada sejarah dan budaya komuniti yang mencipta garis misteri itu .

Fenomena itu kian jadi misteri . Pada 2012 , penyelidik Universiti Yamagata Jepun membuka pusat penyelidikan pada laman web garis itu sebagai sebahagian projek penyelidikan selama 15 tahun . Penyelidik Jepun akan mempelajari lebih daripada 1,000 gambar bergaris dari laman itu .

 3 . Navigasi Rama - Rama

Bagaimana cara rama - rama berhijrah selama musim sejuk masih menjadi tanda tanya bagi penyelidik. Rama - rama jenis Monarch butterfly di Amerika Utara tercatat berhijrah ribuan batu ke arah selatan sepanjang musim sejuk .

Pada 1950 - an , pakar haiwan telah memulakan pengesanan penghijrahan rama - rama itu . Saat itu diketahui tujuan rama - rama ini yakni gunung Mexico .

Namun ternyata itu bukan tujuan akhir , rama - rama jenis itu kebelakangan ini mensasarkan 12 hingga 15 gunung Mexico . Penyelidik masih belum mengetahui kenapa boleh rama-rama mencapai gunung sebanyak itu .

Terdapat teori yang menjelaskan rama-rama berhijrah mengikuti arah matahari . Tapi pertanyaannya , kenapa boleh sampai sejauh 15 gunung ?

Teori lain menyebutkan kekuatan geomagnetik memimpin rama - rama untuk jadi navigasi tempat penghijrahan .

 4 . bola Petir

Bola petir telah menjadi fenomena yang digambarkan saat dan setelah terjadinya badai . Beberapa teori menjelaskan bola petir merupakan sebuah plasma , bahan dari zarah yang terion .

Teori lain mengatakan bola petir itu hasil proses chemiluminescent , cahaya yang terjadi kerana reaksi kimia .

Penyelidik pada US Air Force Academy di Colorado As sebenarnya telah mencipta bola plasma putih terang yang dihasilkan dari percikan elektrik berdaya tinggi . Tapi penyelidik tak yakin hal itu merupakan bola petir . Alhasil , bola petir masih jadi misteri .

 5 . batu Bergerak

Di kawasan Racetrack Playa , Taman Negara Death Valley di California , terdapat fenomena aneh yang membuat penyelidik pening .

Terdapat batu yang berpindah dengan sendirinya sejauh ratusan meter . Anehnya lagi , batu - batu itu beratnya mencapai 25 kg . Penyelidik geologi California kemudian mengesan 30 batu .

Hasil analisa , kebanyakan batu berpindah pada musim sejuk . Hal ini memunculkan teori kekuatan ais dan angin memindahkan batuan itu .

Sementara teori lain menunjukkan sumbangan alga lendir dan faktor getaran seismik .

Sedangkan kajian pasukan Dr Gunther Kletetschka dari Academy of Science Republik Czech dan Charles University , Prague menunjukkan sumbangan ais yang melekat pada batu itu , yang membeku lebih lama dari ais di sekeliling batu . Keadaan ini mengurangkan kuasa antara kedudukan batu dengan permukaan Playa , dengan demikian batu boleh terdorong oleh angin .

 6 . suara Misterius

Gangguan suara dengungan ( Hum ) menjadi misteri bagi warga Bristol , barat daya Britain hingga Bondi , Sydney Australia .

Tak semua orang boleh mendengar dengungan kecil itu . Disebutkan hanya satu dari 20 orang yang dapat merasakan gangguan suara itu .

Tahun lalu , seorang warga Beaufort di County Kerry , Ireland memohon dewan tempatan untuk meneliti suara mieterius itu . Warga sempat menyalahkan pam air yang diduga sebagai sumber gangguan suara . Namun selepas majlis tempatan mematikan pam air , suara tetap muncul .

Di lokasi lain , saintis angkat bicara dengan suara misteri itu . Saintis beranggapan gangguan itu berkaitan dengan tinnitus .

Tinnitus merupakan istilah perubatan untuk pendengaran suara yang tak tampak sumber suara . Suara yang muncul boleh keras atau lembut . Saintis juga meneka gangguan suara berasal dari bunyi bising aktiviti industri atau suara dari bukit pasir . Nyatanya , sampai kini masih jadi misteri .

 7 . Kitaran 17 Tahun cengkerik

Pada tahun ini penyelidik dikejutkan dengan kemunculan spesies cengkerik yang tak pernah muncul sejak 1996 .

Selepas 17 tahun , pada musim panas tahun ini , tiba - tiba muncul berbilion Magicicada septendec , sejenis belalang terbesar asli dari AS , keluar dari tanah untuk mencari pasangan . Dua atau tiga minggu kemudian mereka mati .

Saintis berspekulasi kitaran hidup 17 tahun jangkrik itu untuk mengelakkan dengan kitaran pemangsa .

Penyelidik menyebutkan hidup cengkerik tak sama dengan masa hidup pemangsa yang mempunyai kitaran kehidupan dua atau tiga tahun . Disebutkan cengkerik mengelakkan pemangsa dengan usia hidup lebih lama atau lebih singkat dari usia hidup pemangsa mereka .

Penyelidik masih belum dapat mengesan bagaimana kitaran hidup cengkerik itu .

 8 . hujan Haiwan

Pada Januari 1917 seorang ahli biologi , Waldo McAtee membentangkan adanya hujan ikan yang melanda wilayah Minnesota , Amerika Syarikat dan United Kingdom .

Sementara di wilayah Odzaci , Serbia telah terjadi hujan katak . Pada 2009 lalu wilayah Nanao dan Hakusan Jepun dilanda hujan berudu . Fenomena aneh ini mengundang komen penyelidik .

Umumnya , penyelidik masih ragu-ragu dengan fenomena hujan haiwan . Namun ahli fizik Perancis pada abad ke - 19 berteori , haiwan terbawa oleh angin kencang kategori puting beliung dan menjatuhkan pada suatu wilayah . Menurut ahli fizik itu , ikan bahkan boleh disedut dari tasik dan membawa ke daratan .

 9 . Bola Batu Giant

Pada 1930 - an di kawasan Costa Rica dijumpai bola raksasa berdiameter 2 meter . Belum jelas budaya dan tujuan apa bola batu itu diciptakan .

Penanggalan bola yang dikenali dengan Great Ball of Costa Rica itu diketahui menunjukkan tahun 600 dan 1,000 Masihi . Malangnya , tak ada catatan komuniti budaya apa yang mencipta bola itu . Apakah itu diwariskan oleh penjajah Sepanyol atau dibuat oleh penduduk setempat . Masih misteri .

Kajian pernah dilakukan arkeologi Doris Stone apda 1943 , yang memetakan pengedaran batu bola raksasa itu .

Sementara antropologi University of Kansas Profesor , John Hoopes menolak teori bola batu yang dikaitkan dengan bandar yang hilang dan batu itu merupakan bahagian dari kapal .

Sampai kini masih diselidiki asal usul bola batu yang disebut Las Bolas oleh penduduk setempat .

10 . fosil Palsu

Fosil merupakan salah satu penanda adanya sejarah pada masa lalu . Namun fosil yang ditemui di wilayah Sussex , Piltdown , Britain telah menuai kontroversi berdekad lamanya.

Penemuan bermula pada 1911 . Ahli arkeologi amatur Charles Dawson mengumpulkan serpihan tulang yang diduga manusia berumur 500,000 tahun . Penemuan itu kemudian dinamakan manusia berotak besar atau Piltdown Man .

Struktur otak besar serpihan itu sempat membuat saintis yakin serpihan itu merupakan mata rantai hilang antara manusia dan kera .

Tapi pada 1950 , Piltdown Man ternyata hoax . Rahang fragemen itu ternyata tak serupa kera . Dan selepas digabungkan dengan tengkorak manusia yang sakit ia menunjukkan usianya kurang dari 1,000 tahun . Analisis kimia menunjukkan tengkorak itu ternoda sehingga tampak kelihatan lebih tua .

2 comments:

  1. Golongan saintis ni mana percaya pada Tuhan. They believe in Science, itu kenyataan mereka. Tapi bila berlaku perkara ajaib misteri tak tahu mcmana, bagaimana? Sepandai2 secerdik mana pun mmg tak bole nak dpt penyelesaian kecuali dgn mengaku akan kebesaran ciptaan Ilahi. Tok saintis2 ni hang pikirlah smpi pecah kepala selagi tak percaya wujudnya yg maha esa selagi tu lah hang kaji selidik nak rak pun tak kan ada jawapan nya.

    ReplyDelete