Pantai Kaupoa di Hawaii tidak dikunjungi kerana berhantu?

 pantai Kaupoa. Foto: Huffington Post

Kaupoa - Hawaii biasanya terkenal dengan pantainya yang selalu mempesona mata . Tapi siapa sangka , kepulauan di AS juga punya pantai sepi , tak berpenghuni , dan ... berhantu .

Adalah Kaupoa di Pulau Molokai , nama pantai cantik namun berhantu di Hawaii . Tidak seperti pantai lain di Hawaii , pantai ini sepi pengunjung . Hanya ombak , pasir dan semilir angin yang mengisi Kaupoa .


 Dari Huffington Post , Jumaat ( 27/12/2013 ) bukan tanpa alasan tempat ini begitu sepi pengunjung . Cerita mistik berada di balik itu semua .

Pada awalnya , Pantai Kaupoa sangat ramai pengunjung, ramai pelancong yang menghabiskan masa bercuti dengan berjemur di bawah sinar matahari .


Namun keceriaan di pantai ini berakhir apabila seorang pengunjung berteriak . Sebuah ayunan yang tak dinaiki bergoyang sendiri . Tak sekali , buaian tua ini bergoyang berkali - kali dan kencang seperti buaian yang diduduki orang .

Ternyata penduduk tempatan percaya ayunan tersebut digerakkan oleh hantu orang yang terdahulu menduduki pantai .


Mereka adalah sekumpulan orang yang disebut pemberontak yang dianggap melawan hukum adat di Hawaii . Dulunya , antara tahun 1300 dan 1500 ada 100 orang menduduki pantai ini .

Mereka mencari hidup di kampung ini melalui memancing ikan . Terdapat kuil dan bekas ladang di sana . Hingga pada akhirnya , kumpulan ini meninggal dan dikebumikan di situ.


Pada tahun 1800 , Pantai Kaupoa pun kosong sehinggalah pada tahun 1990an rumah penginapan dibina di sini untuk menarik pengunjung . Namun , dengan alasan yang sama , yakni berhantu , tak ada pengunjung yang betah berlama - lama di sana .

Suasana pantai juga cukup mencengkam . Banyak bangunan lama mengisi pantai . Deretan batang pokok kelapa tanpa daun di bahagian atas menambah kesan seram pantai .


Sumber: travel.detik.com

No comments:

Post a Comment