lelaki ini akan pergi ke planet Marikh dan tak akan kembali ke bumi lagi


Bagaimana rasanya jika akan pergi meninggalkan bumi dan tak kembali lagi ? Sekurang-kurangnya bagi Khalid Al Jaaidi itu adalah sebuah impian yang jadi kenyataan . Dia begitu gembira akan dihantar ke Marikh dan tak akan pulang lagi .

Khalid menjadi sebahagian dari misi Mars One yang akan membangun koloni manusia pertama di Marikh . Dia menjadi satu di antara 1,057 orang terpilih yang berjaya mengalahkan hampir 200 ribu orang lain . Misi bercita-cita tinggi itu akan berangkat pada 2025 , sedangkan usia Khalid saat ini 21 tahun .

Lelaki asal Dubai itu mengaku memohon untuk misi Mars One kerana sukakan adventure . Awalnya keluarga mengira Khalid hanya bergurau ketika menunjukkan e - mel balasan dari Mars One , namun akhirnya mereka setuju .

" Aku pertama kali dengar misi Mars One pada April 2013 , beberapa minggu sebelum pendaftaran dibuka aku ingin jadi bahagiannya , " ungkap Khalid .

" Boleh dikatakan semuanya menyokong . Hanya ibu yang tidak begitu gembira. Ayah mengatakan padaku bahawa rancangan ini hebat, " lanjut pereka grafik ini . "Lagi pula semua itu hanya Allah yang menetukan . "

Mars One adalah misi buatan syarikat asal Belanda untuk mendaratkan manusia di Planet Merah dan menetap selamanya di sana . Khalid mengakui mula mempersiapkan diri secara fizikal dan psikologi untuk menghadapi kenyataan tak akan kembali ke Bumi . Dia mengaku akan membawa Al Quran ke Marikh dan pasti akan merindukan puding karamel buatan ibu .

Namun Khalid belum tentu pergi ke Marikh kerana pemilihan masih terus berlanjutan hingga tersaring hanya 24 orang . Mereka yang terpilih akan menjalani latihan selama 8 tahun dan dibayar sebagai angkasawan Mars One .

Sumber: wowkeren.com

1 comment:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete