‘Hadiah’ kepala babi untuk kedutaan Israel, biara Yahudi

Rome: Beberapa kotak berisi kepala babi dihantar ke Kedutaan Israel dan biara Yahudi di Rome, lapor media tempatan semalam.

Kotak berkenaan dirampas polis selepas seorang pekerja syarikat pos memaklumkan kepada pihak berkuasa mengenai bau busuk dihidunya.

Kotak lain turut dihantar ke biara dan muzium Yahudi di Rome Jumaat lalu.

Menteri Perpaduan, Cecile Kyenge berkata, kerajaan menyuarakan sokongan penuh kepada masyarakat Yahudi atas apa yang berlaku.

“Kami akan melakukan apa saja untuk menyiasat dalang di sebalik perbuatan itu,” katanya.

Kotak itu tiba di biara berkenaan Jumaat lalu sejurus selepas kakitangan pos menerima panggilan telefon daripada seseorang tidak dikenali yang mendakwa ada bungkusan berisi bom akan dihantar ke situ.

Pakar pemusnah bom yang dikejarkan ke tempat kejadian kemudian menemui kepala babi itu yang dipercayai datang dari rumah sembelihan berhampiran.

Sekeping surat di dalam kotak itu juga mengandungi kutukan kepada kaum Yahudi dan rujukan terhadap Theodor Herzl yang dianggap pengasas kepada politik moden Zionis.

Datuk Bandar Ignazio Marino menulis dalam Twitter bahawa mereka yang menghina masyarakat Yahudi diibaratkan seperti menyakitkan Rome.

“Kami benar-benar membantah perbuatan berbentuk ancaman itu,” katanya.

Sumber: Harian Metro

No comments:

Post a Comment