Disuntik mati dengan ubat jenis baru, banduan mati perlahan-lahan

 Foto: dailymail.co.uk

Ohio - Seorang banduan kes pembunuhan di Ohio , Amerika Syarikat termengah - mengah dan mendengus saat dihukum mati . Hal ini terjadi seiring penggunaan ubat jenis baru dalam proses pelaksanaan mati .

Namun rupanya dengan ubat baru ini , diperlukan waktu lebih lama bagi banduan yang disuntik mati untuk ahirnya menghembuskan nafas terakhir . Dennis McGuire masih hidup sekitar 15 minit selepas dirinya disuntik mati .

" Saya akan pergi ke syurga , saya akan bertemu kalian ketika kalian datang , " ucap McGuire kepada anak - anaknya sesaat sebelum disuntik mati . Dia sempat melambai beberapa kali sebelum ubatnya bertindak , seperti berusaha menyapa anak - anaknya .

Kemudian dia mengeluarkan suara dengusan yang cukup keras dan kelihatan seperti sesak nafas . Hal tersebut terjadi berulang kali selama beberapa minit . McGuire juga membuka dan menutup mulutnya tanpa suara selama beberapa kali seperti berusaha keras untuk bernafas . Perutnya kelihatan mengembang dan mengempis saat hal ini terjadi .

" Ya , Tuhan , " ucap putrinya , Amber McGuire saat menyaksikan saat - saat terakhir ayahnya dari balik kaca . Anak - anak McGuire pun tak kuasa menahan tangis saat menyaksikan ayahnya meninggal secara perlahan .

Diperlukan waktu hampir 15 minit sebelum akhirnya McGuire menghembuskan nafas terakhirnya . Demikian seperti dilansir news.com.au , Jumat ( 17/1/2014 ) .

Dalam usaha untuk menghentikan proses pelaksanaan mati , peguam McGuire berdebat bahawa anak guamnya mengalami kesan sampingan perubatan yang dikenali sebagai kehilangan udara , yang membuatnya mengalami keadaan mengerikan saat berjuang keras untuk bernafas .

McGuier yang berusia 53 tahun ini divonis mati atas kes rogol dan penusukan fatal seorang wanita hamil pada tahun 1989 lalu . Dalam suratnya kepada Gabenor Ohio John kasich bulan lalu , McGuire mengakui kesalahannya .

Proses pelaksanaan mati McGuire dilakukan dengan menggunakan ubat jenis baru . Penyebabnya , pihak berkuasa tempatan termasuk sejumlah negara bahagian lain kesulitan mendapat bekalan ubat yang selama ini digunakan .

Pada proses pelaksanaan ini , pihak berkuasa Ohio menggunakan dua ubat berbeza , yakni ubat penenang midazolam dan ubat penahan sakit Hydromorphone . Dengan menggunakan ubat yang sebelumnya , diperlukan waktu lebih sedikit bagi banduan sebelum akhirnya menghembuskan nafas terakhir dan tanpa diwarnai adanya dengusan dan suara termengah - mengah .

Penerapan hukuman mati terus menjadi perdebatan di AS . Menanggapi kes ini sebelumnya , pihak berkuasa pendakwa negara bahagian Ohio membantah tuntutan yang menyebut bahawa McGuire akan mengalami keadaan mengerikan apabila dia dihukum mati dengan kaedah baru . Namun seorang hakim persekutuan mengatakan bahawa kaedah baru ini memang masih bersifat eksperimen .

Sumber: news.detik.com

1 comment:

  1. Baik Punya !! >>>> http://mantopbro.blogspot.com

    KLIK HERE !!

    ReplyDelete