Ikan Koi mutan membesar sehingga 10 kali ukuran normal

Seorang pemancing menangkap ikan koi berukuran masif sepanjang satu meter dengan berat lapan kilogram. Foto: Freshwater Fish Group & Fish Health Unit

Pakar biologi menyebut ikan peliharaan yang dibuang pemiliknya ke sungai atau tasik boleh mengganggu ekosistem semulajadi.

Hal ini terbukti dari banyaknya ikan koi yang membesar 10 kali saiz normal di perairan Australia Barat. Ikan yang dulunya tinggal di akuarium dan kolam kecil kini berubah menjadi raksasa sungai.

Kehadiran ikan raksasa ini dikhuatiri boleh membuat populasi ikan tempatan menurun drastik, atau bahkan pupus.

"Orang ramai tidak menyedari kerosakan apa yang mereka timbulkan terhadap ekosistem. Ada banyak ikan 'perosak' di perairan Australia Barat," ucap Ketua Penyelidikan Perikanan dari Universiti Murdoch, Doktor David Morgan, pada Daily Mail, baru-baru ini.

Ikan-ikan 'mutan' ini ukurannya jauh lebih besar dari spesies tempatan seperti crayfish. Ikan bersaiz besar secara semula jadi akan memangsakan ikan yang lebih kecil. Selain itu, ikan berukuran besar itu juga kerap membawa parasit serta penyakit eksotik ke ekosistem.

Salah satu parasit itu adalah cacing anchor, yang menyebabkan penyakit parah terhadap ikan tempatan.

Doktor Morgan dan rakan-rakan Stephen Beatty menemui sekurang-kurangnya ada 13 spesies ikan non-tempatan di perairan barat dan selatan Australia. Para peminat ikan akuarium diyakini sebagai pelaku di sebalik munculanya mutan-mutan itu.

Oleh kerana memberi kesan buruk terhadap ekosistem, Doktor Morgan berharap kerajaan Australia boleh memberikan nasihat terhadap para pemilik akuarium. 
Sumber: Metrotvnews.com

No comments:

Post a Comment