Gadis Melayu lindungi wartawan Cina semasa protes lambang salib di Taman Medan jadi viral


 Terima kasih Jannah, sikapmu seindah namamu!

'SIKAPMU seindah namamu Jannah'. Demikian kata-kata yang diungkapkan oleh seorang pelayar Facebook apabila terpaparnya kisah seorang gadis wartawan membantu rakannya seorang Kristian.

Dalam dunia kewartawanan pada hari ini, jarang sekali cerita tentang wartawan itu sendiri diangkat melainkan isu-isu yang ditulisnya.

Namun bila sikap gadis ini menyentuh hati seorang wartawan berbangsa Cina yang dibantunya, susuk tubuh yang hanya dikenali sebagai Jannah, tiba-tiba menjadi viral.

Memang benarlah, kadang-kadang perkara kecil yang kita buat, besar maknanya kepada orang lain.

Perkongsian Nicholas Cheng di laman sosial Facebook bila gadis yang hanya dikenali sebagai Jannah 'melindunginya' sepanjang tempoh membuat liputan demo membantah pemasangan salib baru-baru ini, menunjukkan perkara itu begitu besar maknanya buat wartawan The Star itu.

Nicholas menyatakan rasa berterima kasihnya kepada Jannah. Kata-kata Jannah kepadanya diungkapkan satu persatu oleh Nicholas di dalam luahannya.

“Awak ikut saja saya dan jangan pergi jauh,” antara pesanan yang diungkapkan Jannah kepada Nicholas.

Jelas gadis itu nampaknya risau dengan keselamatan lelaki Cina yang dikerumumi ratusan peserta demo yang sedang naik berang.

Siapa Jannah? Kenapa dia buat begitu? Benar sikapmu seindah namamu Jannah!

Yang pasti dia tidak fikir lain ketika tindakannya itu! Dia nampak Nicholas sebagai rakan setugas, hanya seorang sahaja lelaki berbangsa Cina di situ dan keselamatannya seolah-olah terancam.

Ketika dan saat itu, gadis ini hanya merasakan tanggungjawabnya untuk 'melindungi' rakannya itu.

Jannah atau nama sebenarnya, Janatul Firdaus Yaacob, 29, kini sudah empat tahun bertugas sebagai wartawan di Sinar Harian. Orangnya kecil molek, berperwatakan biasa tetapi cukup peramah.

Ketika namanya tiba-tiba menjadi bualan, anak kelahiran Jitra, Kedah itu turut berkongsi cerita sebenar dengan Sinar Online.

"Saya beritahu dia, jangan takut... Saya nampak orang tengking dia, tarik kolar (baju) dia. Saya fikir, kenapa perlu marah dia. Dia hanya seorang wartawan. Dia sedang buat kerja dia," jelasnya yang merupakan wartawan Sinar Harian edisi Selangor dan Kuala Lumpur.

Selepas protes penurunan salib di Taman Medan, Petaling Jaya kelmarin, luahan hati Nicholas mengenai tindakan Jannah menjadi viral dan mendapat perhatian beribu-ribu pelayar laman Facebook, Twitter dan juga forum-forum sosial atas talian.

Orang ramai dan pelayar yang mendapat tahu kejadian tersebut melahirkan rasa syukur dan memuji tindakan Jannah yang digambarkan sikap sebenar rakyat Malaysia.

"Hah! Itu dia! Anak Kedah yang bertamadun..," kata Andrew Khor.

"Muslim yang sebenar. Bravo," balas Jason Yap pula.

"Semoga Tuhan merahmati anda Jannah. Dan saya berterima kasih kepada anda," tulis Stephanie Ng.

"Muda dan matang, bertamadun dan (tindakan) menggambarkan Islam dari kumpulan (penunjuk perasaan) tersebut. Mereka patut malu. Terima kasih Jannah," kata Suan Yee.


Sumber: Sinar Harian

1 comment: