Kisah disebalik gambar yang menyayat hati ini

 
NAIROBI - NEGERIA. Setiap ibu bapa pastinya menginginkan apa sahaja yang terbaik untuk anaknya, maka tidak hairanlah 'orang tua' sanggup melakukan apa sahaja demi kebahagiaan anak-anaknya.

Namun, hal tersebut nampaknya tidak berlaku ke atas segelintir orang tua di Nigeria.


Masihkah anda ingat baru-baru ini sebuah gambar bertebaran di Facebook menunjukkan bagaimana keadaan seorang kanak-kanak yang berada dalam keadaan tragis, kurus kering dan kekurangan zat, puncanya dia dibuang oleh orang tuanya kerana dianggap memiliki ilmu hitam?

Memetik laporan Metro.Uk, melaporkan kisahnya bermula tatkala Anja Ringgren Loven, pengasas Yayasan pembangunan bantuan pendidikan kanak-kanak Afrika bertemu dengan seorang kanak-kanak lelaki yang kurus kering, tanpa mengenakan sebarang pakaian sambil dilihat berjalan-jalan 'tidak tentu arah' di sebuah desa.

Dek kerana terkesan dengan 'babak' itu, Anja terus memberinya makan dan minum lantas membawanya ke Yayasan Hope.(tempat pengumpulan anak-anak terbiar di Negeria).

"Selama 3 tahun saya telah melihat banyak kanak-kanak yang mengalami keadaan tersebut di Nigeria. Ribuan kanak-kanak lelaki dituduh memiliki ilmu hitam dan saya melihat penyeksaan terhadap anak di bawah umur hingga meninggal kerana ketakutan," kata Anja.

Perempuan yang mendedikasikan dirinya untuk menyelamatkan kanak-kanak  yang tak bersalah di Nigeria ini sangat cekal dan berani.

Katanya, selepas kanak-kanak itu dibawa ke Yayasan Hope, keadaannya kini kembali normal dan sihat.

 "Dia adalah seorang anak kecil yang kuat. Melihat dia duduk dan bermain dengan anak saya sendiri adalah pengalaman terbesar dalam hidup saya," tulis Anja dalam akaun Facebooknya.

"Aku tidak tahu bagaimana menggambarkan situasi ini dengan kata-kata. Ini yang membuat hidup begitu indah dan berharga. Kini aku akan membiarkan foto-foto ini berbicara sendiri," tambahnya.


Sumber: Sinar Harian

1 comment: