Seorang ulama Saudi kemuka cadangan pindah makam Nabi Muhammad (SAW)

 MAKAM Rasulullah (SAW), Saidina Abu Bakar (ra) dan Saidina Umar (ra) di dalam Masjid Nabawi.

Cadangan dikemukakan seorang ulama Saudi untuk memindahkan makam Nabi Muhammad (SAW) di Masjid Nabawi dan dikebumikan di sebuah kubur tidak bertanda mencetuskan kontroversi semalam.

Rancangan itu, menurut akhbar Independent yang diterbitkan di London, mencadangkan supaya pusara Rasulullah itu dialihkan ke tanah perkuburan al-Baqi yang terletak bersebelahan Masjid Nabawi.

Bagaimanapun, menurut laporan itu, setakat ini belum ada keputusan rasmi dibuat mengenai cadangan berkenaan.

Namun, pendedahan mengenai cadangan itu mencetuskan kemarahan di media sosial.

Seorang pembaca yang menamakan dirinya Yahya Birt berkata, rancangan itu, jika dilaksanakan akan mendapat tentangan habis-habisan daripada masyarakat Islam.

Seorang pembaca lain, M Faris menyelar kerajaan Saudi dengan menyifatkannya sebagai satu lagi contoh ketidakpekaan pemimpin dan ulama negara itu terhadap warisan Islam dan mengingatkan, langkah itu, jika dilaksanakan adalah penghinaan terhadap masyarakat Islam.

Akhbar Independent semalam melaporkan seorang ulama Arab Saudi mengemukakan pelan kontroversi untuk memindahkan makam Rasulullah itu selepas beberapa ulama negara itu menyuarakan kebimbangan ia semakin menjadi tempat pemujaan.

Menurut laporan itu, dokumen 61 muka berkenaan diedarkan kepada anggota pihak berkuasa Tanah Suci, mencadangkan supaya makam itu dipindahkan ke tanah perkuburan al-Baqi, bersebelahan dengan Masjid Nabawi dan dikuburkan tanpa sebarang tanda.

Akhbar itu memetik Pengarah Yayasan Kajian Warisan Islam, Dr Irfan Al-Alawi sebagai berkata: “Mereka mahu menghalang orang Islam mengunjungi makam berkenaan kerana menganggap perbuatan itu syirik.

“Satu-satunya cara yang boleh mereka lakukan untuk menyekat orang ramai mengunjungi makam itu ialah memindahkannya ke tanah perkuburan dan tanpa tanda,” kata Irfan.

Setakat ini, belum dapat dipastikan sama ada Raja Abdullah, penjaga rasmi dua tanah suci, atau jawatankuasa yang bertanggungjawab terhadap Masjid Nabawi, bersetuju dengan cadangan berkenaan.

Mereka juga bimbang kemunculan pelan berkenaan, yang berasal dari fahaman Wahabbi akan memecah-belahkan pengikut fahaman Sunni dan Syiah.

“Pengikut Sunni amat menghormati makam Rasulullah dan akan menentang rancangan berkenaan.

Pengikut Syiah juga menentangnya kerana menghormati anak Rasulullah, Fatimah.


Sudah pasti masyarakat Islam terkejut dengan pendedahan ini. Ia akan mencetuskan kemarahan,” kata Irfan.


Sumber: myMetro

2 comments:

  1. Sedihnya kalau rancangan itu mendpt mandat, kakak tak setuju sebab mana ada yg menyembah. Polis pun ada jaga. Nak lama-lama di situ pun bukan boleh..

    Kakak tak setuju kalau di pindah di perkuburan Baqi'. Sedih yg sangat-sangat Redz...

    ReplyDelete
  2. Saya rasa..ada udang disebalik batu ni...sambil memindahkan sambil siasat keadaan/isi makam tersebut...amat menyedihkan...wahabi ni dah semakin pelik....

    ReplyDelete