PARA ibu pastinya pernah berhadapan dengan situasi terpaksa membuang sayur dan bahan-bahan basahan seperti ikan kerana sudah tidak elok atau berbau busuk setelah baru beberapa hari membelinya.
Sedangkan, sayur dan bahan-bahan masakan ini disimpan rapi di dalam peti sejuk.
Apabila timbul masalah seumpama ini, pastinya ia menjerumus ke arah pembaziran.
Oleh itu, kami ingin dedahkan beberapa tips mudah dalam menjaga makanan dan sayuran agar tahan lebih lama yang dikongsi seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Maslina Misnan.
Tips yang hanya menggunakan air, gula dan garam ini ternyata menarik perhatian ramai hingga menjadi viral di media sosial.
Ayuh ikuti tip-tips ini!
1. Sayur
>Rendam sayur-sayuran selama 10 hingga 15 minit
>Campurkan sedikit garam dalam rendaman tersebut
Sedangkan, sayur dan bahan-bahan masakan ini disimpan rapi di dalam peti sejuk.
Apabila timbul masalah seumpama ini, pastinya ia menjerumus ke arah pembaziran.
Oleh itu, kami ingin dedahkan beberapa tips mudah dalam menjaga makanan dan sayuran agar tahan lebih lama yang dikongsi seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Maslina Misnan.
Tips yang hanya menggunakan air, gula dan garam ini ternyata menarik perhatian ramai hingga menjadi viral di media sosial.
Ayuh ikuti tip-tips ini!
1. Sayur
>Rendam sayur-sayuran selama 10 hingga 15 minit
>Campurkan sedikit garam dalam rendaman tersebut
2. Ikan
>Siang ikan dan jangan sesekali basuh ikan tersebut
>Masuk dalam bekas simpanan
>Siang ikan dan jangan sesekali basuh ikan tersebut
>Masuk dalam bekas simpanan
3. Sotong / Udang
>Potong dan bersihkan sotong atau udang
>Gaulkan sotong atau udang dengan sesudu gula
>Simpan dalam bekas simpanan
>Potong dan bersihkan sotong atau udang
>Gaulkan sotong atau udang dengan sesudu gula
>Simpan dalam bekas simpanan
Kredit: Mynewshub.cc
bagus tips ni, bole cuba
ReplyDelete