Gagal dapat pekerjaan, gadis jual diploma

Foto yang dimuatnaik Stephanie Ritter (gambar kecil)
 
AKIBAT gagal mencari pekerjaan dalam bidang yang dipelajari dan masih mempunyai hutang pengajian sebanyak AS$40,000 (RM167,488), Stephanie Ritter bertindak menjual diplomanya di laman jualan atas talian eBay.

Menurut Dailymail, gadis berumur 26 tahun dari Southern California berkenaan 'sangat kecewa' kerana gagal mencari pekerjaan yang menggunakan diploma berkenaan.

"Saya fikirkan sekeping kertas ini (diploma) sangat berharga kepada ramai orang, tetapi untuk bidang teater, ia tiada nilai," kata Ritter kepada BuzzFeed.

Ritter menamatkan pengajian pada 2011 di universiti Florida State (FSU) dalam bidang teater dan hanya bekerja sebagai pembantu tadbir sehingga kini.

"Saya asyik melakukan perkara yang sama (sebagai pembantu tadbir) dan jumlah gaji saya kemungkinan besar dengan jumlah gaji mereka yang gagal dalam pengajian.

"Bezanya, saya mempunyai hutang pengajian sebanyak AS$40,000 dan mereka (yang gagal dalam pengajian) tidak mempunyai hutang," jelas Ritter.

Perasaan kecewa berkenaan memaksa Ritter menjual diplomanya, bersama-sama dengan 'pengalaman belajar di FSU'.

Ritter meletakkan harga AS$50,000 (RM209,360) iaitu jumlah kos yang dikeluarkannya untuk menamatkan pengajian tersebut.

Selain diploma tersebut, Ritter juga menawarkan untuk membawa 'pembeli berpotensi' untuk berjalan-jalan di FSU.

"Kenapa membazirkan masa selama empat tahun untuk mendapatkan sekeping kertas? Anda boleh beli kertas (diploma) kepunyaan saya!" tulis Ritter di Ebay.

"Berhati-hati dengan hutang pengajian," nasihat terakhir Ritter.

Tindakan Ritter bagaimanapun mengundang sinis pelayar laman sosial.

"Anda tidak selidik tentang prospek pekerjaan teater sebelum memulakan pengajian, padan muka," kata Paul Davis.Sumber: Sinar Harian

No comments:

Post a Comment