Perempuan ini ingin melahirkan anak di planet Marikh

Maggie Lieu, salah seorang calon projek Mars One yang berencana mendirikan koloni manusia di Marikh - Mirror /Karen Robinson / The Guardian

Seorang perempuan ingin melahirkan anaknya kelak di planet Marikh. Bukan jenaka, Maggie Lieu berniat melakukannya dengan menyertai Mars One, sebuah projek besar-besaran yang bertujuan mendirikan tanah jajahan manusia di Planet Merah.

Seperti dilaporkan Coventry Telegraph, Maggie perlu menunggu jawapan sama ada dirinya diterima dalam projek atau tidak. Perempuan 24 tahun asal Tile Hill, Coventry, United Kingdom, itu telah termasuk dalam 600 calon Mars One.

Sebelumnya, projek bernilai GBP4 bilion ini mempunyai 200 ribu pendaftar. Maggie harus bekerja keras agar masuk 40 teratas.

"Untuk memulakan tanah jajahan, kita perlu melahirkan anak di Marikh. Suatu saat, hal itu akan terjadi," ucap Maggie, seperti dikutip Mirror.co.uk, baru-baru.

"Sudah tentu ini merupakan suatu cabaran, kerana belum ada satu orang pun yang pernah melakukan penyelidikan terhadap risiko melahirkan di persekitaran dengan graviti rendah," sambung dia.

Jika projek ini menjadi kenyataan, manusia harus mampu untuk hidup dalam suhu rendah hingga -62 darjah Celsius, level radiasi berbahaya dan bahaya kehabisan nafas, kelahiran dan kekeringan.

Empat kumpulan awal projek Marikh dijadualkan meninggalkan Bumi menuju Marikh setiap dua tahun bermula 2024 mendatang. Sebelum berangkat, setiap calon perlu menjalani proses latihan selama sepuluh tahun.

Maggie, mahasiswi astrofizik Universiti Birmingham berkata, calon akan mempelajari pelbagai kemampuan, bermula dari rawatan, pertanian, elektronik dan lain-lain.

"Kami perlu menanam makanan kami dan mencipta oksigen sendiri," tutur Maggie. "Saya yakin terraforming (mengubah keadaan Marikh seperti Bumi) boleh dilakukan, namun akan memerlukan beribu-ribu tahun."Sumber: Metrotvnews.com

No comments:

Post a Comment