Kenapa hukuman mati tidak disiarkan di akhbar? Ini sebabnya

Ini foto hukuman mati paling dramatis sepanjang sejarah

Anda ingin tahu mengapa foto pelaksanaan hukuman mati sukar dilihat di media massa? Foto berikut inilah penyebabnya.
 
 Foto hukuman mati Ruth Snyder. ©1928 Tom Howard/New York Daily News/Getty Images

Dari seluruh arkib hukuman mati, foto-foto yang beredar kebanyakan berupa ilustrasi atau situasi penjara sebelum dan sesudah pelaksanaan. Tapi di Amerika Syarikat, seorang jurugambar berjaya mengabadikan saat-saat terakhir seorang pesalah wanita meregang nyawa di kerusi elektrik.

Foto itu, menurut Majalah TIME (10/4/2014), merupakan satu-satunya rakaman gambar paling terperinci dan dramatik dari sebuah hukuman mati sepanjang sejarah.

Banduan yang sedang dijemput ajal melalui kerusi elektrik dalam foto itu bernama Ruth Snyder. Dia adalah suri rumah dari New York, yang pada 1927 dinyatakan bersalah kerana melakukan pembunuhan terhadap suaminya sendiri, Albert Snyder. Dalam aksi  untuk merebut harta suaminya tersebut, dia dibantu selingkuhan bernama Judd Gray, yang juga dihukum mati.


Kes pembunuhan ini pada masanya menggemparkan orang ramai di AS. Semasa perbicaraan, ramai media datang membuat liputan. Oleh sebab itu, mahkamah memerintahkan hukuman mati Ruth pada 12 Januari 1928 di dalam Penjara Sing-Sing tertutup untuk akhbar.

Namun, akhbar New York Daily News rupanya tak kehilangan akal. Mereka tahu semua wartawan sudah dikenali wajahnya oleh polis, akhbar ini mengupah Tom Howard, seorang jurugambar muda asal Kota Chicago.

Lelaki itu berjaya mengabui petugas penjara, dengan cara menyelipkan kamera di pergelangan kakinya. Kabel khusus dia sambung ke butang di paha. Dengan demikian, sambil duduk menyaksikan proses pelaksanaan kerusi elektrik, Tom tetap boleh mengambil gambar.


Tom cuma berjaya merakam satu gambar dengan kurang sempurna. Beberapa saat selepas gambarnya diambil, khabarnya Ruth disahkan mati pada usia 32 tahun.

Tom terburu-buru ke studio gambar terdekat, mencetak, lalu menyerahkan kepada New York Daily News. Pasukan redaksi berjaga sepanjang malam demi menyunting laman depan muka agar menarik pembaca. Esok harinya, terbit salah satu edisi akhbar yang menggegarkan dunia. Itu adalah gambar pertama hukuman mati terdokumentasikan walau agak kabur.

Dari foto tersebut, Tom dikenali ramai. Dia mendapat bonus sebanyak US $ 100 dari akhbar yang mengupahnya.

Di sisi lain, kerajaan Amerika Syarikat mengetatkan pemeriksaan saksi hukuman mati. Sampai sekarang, pergelangan kaki sampai hujung rambut tetamu pelaksanaan diperiksa. Itu prosedur standard agar tidak ada kamera yang boleh lolos.

Dunia antarabangsa juga terkejut melihat gambar itu. Hampir semua negara melaksanakan peraturan ketat agar saat-saat kematian pesalah tidak dirakam kamera.

Tak salah bila TIME memilih foto Ruth di kerusi elektrik sebagai detik-detik paling dramatik dari hukuman mati sepanjang sejarah moden.Sumber: merdeka.com

No comments:

Post a Comment