suka minum teh tarik tak? aku suka jugak tapi takdelah sampai tahap ketagih. biasanya tumpuan penggemar teh tarik adalah di kedai mamak. kenapa? sebab rasanya yang sedap lemak berkrim gitu perghh..
apa rahsianya yang geng mamak boleh buat teh yang sedap ek?
kalau tanya mamak rahsia tu aku rasa diorang takkan bagitau punya tapi tak apa kita tanya pakcik google.
akhirnya pakcik google yang baik hati tu telah membongkarkan rahsia teh tarik mamak itu....inilah rahsianya...
Pertama, rahsianya, mereka menggunakan campuran lebih 10 jenis daun teh (dlm kuantiti rahsia yg 'diperfectkan' sendiri oleh mereka). Mungkin ia kombinasi teh cap R, S, T, U, V, W, X, Y, Z… (mampukah kita menyediakan ini di rumah??)
Kedua, mereka hanya menggunakan susu pekat manis dan susu cair. Jika suka manis, lebihkan susu pekat manis. Susu cair akan memberikan "buih" bila teh itu ditarik. Ada juga yg mencampurkan sedikit krimer (dlm bentuk serbuk) utk memberikan rasa lemak.
Ketiga, minuman itu dikacau/dibancuh dengan sebatang sudu yg sengaja dicelupkan di dalam sebuah 'kole' berisi air garam! Sudu ini digunakan berulangkali sepanjang hari, dan titisan air garam yg terlekat pada sudu itulah yg memberikan rasa "ummph" atau "kaw" pada teh tersebut....begitulah alkisahnya
haaaaa itulah rahsianyaaa...terima kasih pakcik google
apa kata try buat sendiri teh tarik tu...tarikkkkk tinggi-tinggi kasi buih
sebelum minum jangan lupa baca bismillah
kalau tak sedap juga teh tarik tu sila ke kedai mamak yang berhampiran.
"mamakkk!! teh tarik satuuuuuuuuuu"
"siapp"
sumber: alaf21.com
apa rahsianya yang geng mamak boleh buat teh yang sedap ek?
kalau tanya mamak rahsia tu aku rasa diorang takkan bagitau punya tapi tak apa kita tanya pakcik google.
akhirnya pakcik google yang baik hati tu telah membongkarkan rahsia teh tarik mamak itu....inilah rahsianya...
Pertama, rahsianya, mereka menggunakan campuran lebih 10 jenis daun teh (dlm kuantiti rahsia yg 'diperfectkan' sendiri oleh mereka). Mungkin ia kombinasi teh cap R, S, T, U, V, W, X, Y, Z… (mampukah kita menyediakan ini di rumah??)
Kedua, mereka hanya menggunakan susu pekat manis dan susu cair. Jika suka manis, lebihkan susu pekat manis. Susu cair akan memberikan "buih" bila teh itu ditarik. Ada juga yg mencampurkan sedikit krimer (dlm bentuk serbuk) utk memberikan rasa lemak.
Ketiga, minuman itu dikacau/dibancuh dengan sebatang sudu yg sengaja dicelupkan di dalam sebuah 'kole' berisi air garam! Sudu ini digunakan berulangkali sepanjang hari, dan titisan air garam yg terlekat pada sudu itulah yg memberikan rasa "ummph" atau "kaw" pada teh tersebut....begitulah alkisahnya
haaaaa itulah rahsianyaaa...terima kasih pakcik google
apa kata try buat sendiri teh tarik tu...tarikkkkk tinggi-tinggi kasi buih
sebelum minum jangan lupa baca bismillah
kalau tak sedap juga teh tarik tu sila ke kedai mamak yang berhampiran.
"mamakkk!! teh tarik satuuuuuuuuuu"
"siapp"
sumber: alaf21.com
Kakak minumlah juga teh tarik tapi rasa kakak setahun ini belum lagi sebab kakak kalah minum teh..
ReplyDeleteSuka bau air teh...
AKU KETAGIH TEH TARIK... CAMANA NAK BUANG KETAGIHAN ITU??? HUHUHU
ReplyDeletemohon admin belanja teh tarik kaw punyeh
ReplyDeletemun suke teh tarik~
ReplyDeleteaku suka teh o limau suam ! teh tarik kadang kadang
ReplyDeletems dok dgn mak cik dulu, sy belajar buat teh tarik kaw2. caranya rebus teh (teh serbuk-prefer BOH) dgn daun pandan.tapis then bancuh dgn susu pekat dan susu cair. pastu tu tarik..perrghhh mmg terbaek la smpi sy naik ketagih! ;-)
ReplyDeletepatut la kekadang rasa masin skit...
ReplyDeletekawe tak suka sangat teh tarik...kawe nescafe jah...teh tarik wat kawe sakit perut...