emas Nabi Sulaiman berasal dari Melaka

Gunung Ledang merupakan sebuah gunung yg mempunyai lagenda nusantara Melayunya yg berkisar tentang puteriya iaitu Puteri Gunung Ledang dan khazanah yg di katakan tersimpan di situ.

Mount Ophir pula merupakan sebuah gunung yg mempunyai lagenda eropahnya yg berkisar tentang Queen of Sheeba. Mt Ophir ini juga di katakan mengandungi longgokan harta yg banyak.

namun, apakah kaitannya antara gunung Ledang dan Mt Ophir? kedua-duanya menyimpan khazanah yg banyak dan mempunyai simbol wanita sebagai asas lagendanya. namun yg paling menarik ialah gunung Ledang dan Mt Ophir adalah sebuah gunung yg sama tetapi mempunyai dua nama. satu; nama utk pengenalan di alam nusantara dan kedua; nama utk pengenalan org barat.

di dalam Old Testament iaitu kitab yg penganut kristian peracaya diturun kpd Nabi Musa, tercatat perkataan Ophir yg menyatakan di situlah tempatnya tersimpan harta yg banyak yg menjadi sumber kekayaan Nabi Sulaiman.

di dalam Quran juga ada tercatat tentang Nabi Sulaiman dan kerajaannya yg cemerlang dgn kegagahan dan kekayaan. Nabi Sulaiman mempunyai seorg isteri yg bernama Permaisuri Balqis.

dalam konteks ini sekali lagi ada keseiringannya iaitu Solomon itu mungkin Nabi Sulaiman dan Queen of Sheeba itu mungkin Permaisuri Balqis. meskipun Islam dan Kristian mempunyai versi cerita masing2 yg tersendiri namun jelas karekternya adalah sama.

dalam cerita rakyat Bugis Sulawesi ada kisah tentang seorng puteri yg bernama Bilqis, ini ada persamaan dgn nama permaisuri Balqis. dalam pd itu, Sheba adalah nama negara kerajaan Balqis, yg ibu negaranya adalah Zaba, yg bunyinya sama dgn negeri Sabah, sekali lg ada kebetulan.

dalam Old Testament ada dinyatakan bahawa emas yg berasal dari Ophir merupakan emas yg berkualiti tinggi yg lebih mahal dari emas biasa. emasnya kemerahan ataupun dipanggil 'emas merah'.

tidak ada emas di afrika mahupun india ataupun australia yg mengandungi bijih emasnya yg setulen emas yg terdapat di semenanjung Malaysia. mungkin sebab inilah timbulnya ungkapan semenanjung emas.

sekali lg timbul persoalan, apakah kaitannya ini semua?..kaitannya bolehlah dihuraikan begini; Nabi Sulaiman seperti yg diyakini oleh penganut Islam merupakan seorg utusan Tuhan yg mempunyai kelebihan luar biasa yg boleh memerintahkan segala makhluk di atas muka bumi ini utk patuh pd perintahnya.

dalam Quran memang diceritakan tentang Nabi Sulaiman mengarahkan jin utk memindahkan istana Balqis. Nabi Sulaiman mungkin juga telah mengarahkan jin mencari emas utk dijadikan persembahan kpd Balqis.

angkatan jin yg patuh pd perintah Nabi sulaiman telah mengumpul emas dari seluruh pelusok dunia dgn mengambil hanya yg berkualiti sahaja yg di kenali dgn nama panggilan emas merah.

apabila Nabi sulaiman telah memperisterikan Permaisuri Balqis beliau telah membina sebuah bandar yg dipanggil Zaba atau Saba sebagai pusat pemerintahan regionalnya di sebelah timur jauh. beliau juga melantik isterinya sebagai pemerintah di situ. kawasan itu kekal hingga ke hari ini dgn panggilan Sabah.

untuk memastikan kemakmuran kerajaan yg diperintah oleh isterinya, beliau telah mengarah keseluruhan simpanan emas merah yg dikumpulkan oleh angkatan jin utk dibawa ke Mt Ophir berhampiran Melaka krn ia tidak jauh dari Saba (Sabah).

utk memastikan keselamatan simpanan emas itu, angkatan jin telah diarahkan utk menjaganya dan sehingga ke hari ini hanya mereka yg tahu akan cara dan syaratnya sahaja akan berkesempatan utk menemui emas itu.

kisah Solomon berkisah pd tahun 950 sblm masihi. Solomon sentiasa dikaitkan dgn Solomon Island yg selalu muncul dlm filem2 Hllywood dan buku1 adventure. mungkin yg di maksudkan dgn Pulau Solomon ialah pantai Melaka.

kerana kononya terdapat bukti bahawa Firaun Sahure, Firaun Tutmose & Firaun Ramses telah menghantar ekspedisi utk mencari pulau ini meskipun dlm peta dunia terdapat pulau Solomon yg berhampiran dgn benua afrika, namun itu bukanlah pulau Solomon yg mengandungi khazanah, krn emas tidak pernah ditemui di situ. pulau Solomon itu dinamakan oleh penjelajah Sepanyol krn mungkin menyangka bahawa mereka menemui pilau Solomon.

kebanyakan penjelajah menggunakan bintang spica sbg panduan dalam pelayaran menuju pulau Solomon yg sebenar. pd zaman Solomon & Queen of Sheeba, bintang itu dikatakan bersinar ke Melaka.

terdapat cerita yg menyatakan bahawa ketika ditanya kpd Solomon tentang di manakah khazanah itu disimpan, Solomon menjawab bahawa ia berada dalam simpanan seorg gadis. gadis itu ditakrifkan sbg Puteri Gunung Ledang.

akhir kata andaian bahawa khazanah Solomon tersembunyi di Gunung Ledang adalah didasarkan darp perkara2 berikut; pertama Gunung Ledang dikenali juga dgn nama Mount Ophir dan perkataan Ophir ini memang tertera dalam Old Testament. kedua, Ledang membawa maksud 'menyinar terang dalam pancaran matahari', ini mungkin menggambarkan tentang pantulan cahaya emas hasil dari pancaran cahaya matahri terhadap emas.

memetik kata2 Nabi Daud, ayahanda kpd Nabi Sulaiman: "semata-mata krn ia tidak pernah ditemui & dibongkari dan tidak terdapat dibuktikan, tidak bermakna ia tidak wujud".



apa pendapat korang..........Wallahualam

11 Responses to "emas Nabi Sulaiman berasal dari Melaka"

Miq- bukan anak kacukan biasa said...

hye.
miq ada baca dalam solusi, katanya Ratu Balqis ni anak jin dan manusia.
semua jin mengagungkan kecantikkannya.

mungkin cantik dia boleh lawan cleopatra.

Dyna Yvonne said...

emmmm~
mari berfikir sejenak~

sI tEDI said...

gunung ledang dekat Johor

Balqish said...

salam ziarah.
balqis orang johor tapi tak pernah pergi gunung ledang.
hahaha.

balqis ni ratu jelita kan?
nabi sulaiman suka sangat sampai persembahkan istana kaca.

redza said...

tedi:

betul3..kt johor

redza said...

dyna:

ermm ok fikir apa yg patut

redza said...

miq:

smpai camtu skali ek kecantikannya..jin pon kagum huuuu

redza said...

balqisshafiqa:

gi la panjat..mna taukn jumpa emas selonggok..kayaaa

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

pikir sesame...
;)

redza said...

ceroi:

malas aku nk pikr..ko je la yg pikir

MG said...

nice info..bru 1st time dgr psl ni

Total Pageviews

Page Rank
...........................................................................................................
Penafian: Segala artikel dan gambar di dalam blog ini bukan hak sepenuh penulis, ia diperolehi dari pelbagai sumber seperti media sosial serta laman web yang lain. Blog Realiti Abadi tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang pertuduhan, kehilangan , kerugian atau apa sahaja masalah yang timbul selepas melayari dan penggunaan maklumat yang diperolehi dari blog ini.

Gua

My Photo
Kipas susah mati Liverpool FC, "YOU'LL NEVER WALK ALONE" Nightwish, Tarja Turunen

Komentar

Followers